Na konferenciji Hrvatski turizam u Schengenu i eurozoni, premijer Andrej Plenković uz suradnike, sastao se s predstavnicima turističkog sektora, među kojima je bio i župan Božidar Longin, koji je i predsjednik TZ Zadarske županije.

Longin se osvrnuo na rezultate Zadarske županije te iznio ovogodišnje podatke o turizmu, prema kojima trenutno u Zadru boravi oko 170.000 turista. Povećanje broja gostiju i noćenja ove godine potvrđuje da na ovom području postoje tradicionalni, vjerni goste koji dobro znaju destinaciju te znaju što ovdje mogu očekivati i svjesni su toga da spadamo u sigurnu zemlju.

Također, župan je potegnuo i pitanje Hitne u županiji. Od Ministarstva zdravstva ponovno je zatražio hitno osiguranje dostatnog broja vozila u hitnoj medicini i sanitetskom prijevozu. Isto tako, preraspodjelu zdravstvenih timova u djelatnosti hitne medicine i objedinjenih hitnih bolničkih prijema za vrijeme turističke sezone.

- Naime, naša vozila prelaze više od 150.000 km, na isporuku novih se čeka 12-14 mjeseci te iako smo u posljednjih godinu dana naručili 17 vozila, isporuka će biti tek krajem 2023. godine. U ovom trenutku stanje voznog parka je takvo da nismo u mogućnosti zadovoljiti sve potrebe u našoj županiji. Medicinsko osoblje ulaže nadljudske napore, ali ni to ne može dugo trajati. Hitni prijemi bolnica (opći i pedijatrijski) su zatrpani pacijentima koje je nemoguće rješavati u tako kratkom vremenu. U srpnju je prosjek na OHBP-u u zadarskoj bolnici 250 pacijenata, a na pedijatriji 200, naveo je župan.

Apelira da Ministarstvo zdravstva hitno donese Odluku o preraspodijeli timova hitne medicine, i ljudi i vozila, iz kontinentalnih u jadranske županije pri čemu bi jadranske županije osigurale troškove smještaja članovima tima, a Ministarstvo zdravstva dodatak za odvojeni život za članove tima te Odluku o preraspodijeli zdravstvenih timova OHBP između kontinentalnih i jadranskih zdravstvenih ustanova za vrijeme turističke sezone.

Osim predstavljanja nacrta prijedloga Zakona o turizmu, koji je dio sveobuhvatne reforme upravljanja razvojem turizma, na repertoaru su bile i druge teme, poput uređenja imovinsko-pravnih odnosa na turističkom zemljištu. Ulazak Hrvatske u Schengen zonu otvara nove mogućnosti, posebno u domeni održivog turizma.