Iza Grada Biograda je uspješna međunarodna ekspedicija u Japan, u kojemu je zajedno s pratnjom i odabranom novinarskom ekipom gradonačelnik Ivan Knez sudjelovao u obilježavanju pada atomske bombe na Hirošimu. Iako delegacija na kraju nije stigla u Nagasaki, ostvaren je susret s hrvatskim veleposlanikom u Tokiju Draženom Hrastićem.

Javnosti ostaje nepoznato koliko ovi godišnji posjeti koštaju biogradske građane, ali za ovakva putovanja svaki euro je vrijedno ulaganje. Nažalost, novca ne može biti za sve, pa je tako Grad Biograd ovog ljeta odlučio uprihoditi više novca na drugim stavkama, a jedna od njih je cijena vrtića za oko 200 djece. Gradsko vijeće donijelo je naime odluku kako će od sljedeće pedagoške godine cijena vrtića umjesto dosadašnjih 700 kuna biti 130 eura, odnosno 979 kuna.

Uoči donošenja odluke Grad je izračunao ekonomsku cijenu vrtića, kojom se utvrđuju troškovi boravka djece u Dječjem vrtiću Ivana Brlić Mažuranić. U tu cijenu ulaze izdaci za radnike, prehranu, energiju, održavanje objekta i sl., a kako su u 2002. godini rashodi vrtića bili 879.450 eura, ispada da su troškovi po jednom djetetu bili 380 eura, ili 2.868 kuna. Do sada su roditelji u toj cijeni participirali sa 750 kuna, a od rujna će plaćati 130 eura, dok će ostatak i dalje podmirivati Grad Biograd.

Podizanjem cijene za nešto manje od 200 djece Grad Biograd će svakog mjeseca prihodovati 50-ak tisuća kuna više nego prošle godine. Velik je to udarac za roditelje koji će plaćati jednu od najskupljih cijena vrtića u Zadarskoj županiji. U nekim općinama (Vir, Vrsi, Kukljica, Obrovac) vrtić je besplatan, u Zadru je cijena 600 kuna, uz pogodnosti za više djece, a slična je situacija i u većini drugih gradova i općina.