Restaurant „Pet bunara” uvijek je korak ispred drugih te smjelo i kreativno uvodi ekološke namirnice u svoju ponudu. Iskustvo, znanje i ljubav prema domaćoj spizi vratio nas je našim korijenima, hrani naših predaka.
Prije nekoliko godina odškrinuli smo vrata ekološkoj hrani kad smo uveli jela od smokava, mahunarki i žitarica. Danas s ponosom predstavljamo razne juhe, topla predjela i glavna jela s eko predznakom, te jela u kombinaciji s plodovima našega mora.
Dnevne i tjedne ponude bazirane su na sezonskim namirnicama kao što su na primjer šparoge, artičoke, gljive, paprike, smokve, itd.
Ekskluzivni deserti – samo kod nas!
Pet vrsta kolača u restoranu „Pet bunara”: ‘Šinjorina smokva®’, ‘Rogačuša’, ‘Limunika’, ‘Narančina’ i ‘Čokoladna’.
Najkvalitetnija vina zadarske županije nalaze se na vinskoj karti restauranta „Pet bunara”.
Eko hrana nije trend nego nužnost!
Pojmovi poput zdrave hrane, ekološke ili bio-hrane, u posljednje se vrijeme intenzivno koriste i kod većine potrošača stvaraju nedoumicu: što izabrati, što jesti?
Najvažnija je značajka ekološkog uzgoja u tome što zabranjuje upotrebu većine mineralnih gnojiva i skoro svih pesticida. Umjetna se gnojiva u ekološkoj proizvodnji zamjenjuju organskim gnojivima, korov se uklanja mehaničkim putem.
U ekološkoj proizvodnji zabranjena je uporaba genetski izmijenjenih organizama i svih proizvoda koji sadrže njihove sastavne dijelove ili su proizvedeni od tih organizama.
– Na kratkom seminaru iz makrobiotike, na kojem smo aktivno sudjelovali Šef kuhinje RESTAURANTA „Pet bunara” Mario Arbanas i ja, svakako sam potvrdio sve nedoumice oko prednosti eko-hrane. To definitivno više nije trend (a ako je uopće ikada bio), već nužnost! Zaključak? Organski uzgojena hrana neusporedivo je boljeg i prirodnijeg okusa jer na tržište dolazi svježija, kaže voditelj restorana Vlado Babac.
Osim toga, zagovornici ekološke hrane smatraju da sadrži i vitalnu energiju koja pojačava imunitet, te je dokazano korisna u borbi protiv mnogih bolesti. Oni također naglašavaju da je cijena ekoloških proizvoda viša samo na prvi pogled jer ako se uzmu u obzir troškovi liječenja i bolovanja zbog bolesti koje nastaju prehranom proizvodima tretiranim kemikalijama – računica je bitno drukčija. I naposljetku, osim što čuva ljudsko zdravlje, neupitna prednost eko-hrane sastoji se i u očuvanju okoliša jer takva proizvodnja ne zagađuje tlo ni vodu.
Više infa doznajte na:
www.petbunara.hr
www.bio-svijet.hr
www.babac.hr
www.ecologica.hr
www.ecogreeneu.org
www.ekozadar.org