Najbolji proizvodi sirane Gligora
Sirana Gligora bez obzira na dugu tradiciju proizvodnje sireva, svoj vrhunac doživjela je u posljednje 2 godine kad je pobrala sve glavne nagrade za neke od svojih sireva na svjetskim natjecanjima te je na taj način postala jedan od vodećih proizvođača jednog autohtonih hrvatskih proizvoda dajući veliki značaj kvaliteti hrvatskih proizvoda koji su zahvlajujući izvozu prisutni u svakom kutku svijeta.
Pa upoznajte se onda s nekima od tih proizvoda:
PAŠKI SIR GLIGORA
Nagrade:
Svjetsko prvenstvo sireva u Engleskoj u Birminghamu 2010 – Tri Velike zlatne medalje i trofej za najbolji novi sir na svjetskom tržištu, Tri zvjezdice Superior Taste Award od strane Međunarodnog instituta za okus i kvalitetu u Briselu 2010. Godine. Prvo mjesto u klasi ovčjih sireva na natjecanju Franciacorta in Bianco u Italiji 2002. godine. Certifikat Izvorno hrvatsko, Košer certifikat i mnošvo drugih nagrada i priznanja.
Posluživanje:
Sir se poslužuje narezan na kriške u obliku trokutića, pri čemu se može ostaviti kora na obodnoj strani kriške. Narezani Paški sir se poslužuje nakon što odstoji kraće vrijeme na sobnoj temperaturi. Paški sir se može konzervirati i u maslinovom ulju, kao cijeli ili narezan. Paški sir se poslužuje uz dalmatinski pršut ili slane inćune, bijeli kruh ili tople paške bubice (pogačice) te crne masline. Stari paški sir se može ribati te dodati jelima poput domaćih njoka, rižota, makaruna, ili palente.
Čuvanje:
Paški sir se čuva na temperaturi do 16°C i na relativnoj vlazi do 80% u hladnoj prostoriji ili ako je to nemoguće u hladnjaku, odvojen od ostalih namirnica, kako ne bi poprimio strane mirise. Prilikom čuvanja potrebno je koru sira povremeno premazati uljem, a kada se sir načme tada ga treba držati u posudi za sir ili zaštititi od isušivanja prijanjajućom folijom.
Dodatne karakteristike:
Uz stariji Paški sir, zreliji od 5 mjeseci se serviraju jača crna vina poput plavca malog, babića, merlota ili terana, ili bijela poput pošipa ili paške žutice.
Uz mlađi Paški sir se serviraju laganija bijela vina poput malvazije, vrbničke žlahtine, graševine ili debita. Paški sir Gligora izvrsno paše uz grožđe i paški kaduljin med, te djevičansko maslinovo ulje s Luna na otoku Pagu.
ŽIGLJEN
Nagrade:
Svjetsko prvenstvo sireva u Engleskoj u Birminghamu 2011 – SUPERGOLD, najbolji mješani sir na prvenstvu
Certifikat Hrvatski otočni proizvod, Košer certifikat, certifikat Mlijeko hrvatskih farmi.
Posluživanje:
Sir se poslužuje narezan na kriške u obliku trokutića ili na kockice, nakon što odstoji kraće vrijeme na sobnoj temperaturi. Kao dodatak može se poslužiti dalmatinski ili istarski pršut.
Dodatne karakteristike:
Budući da se radi o zrelom, odležanom siru serviraju se jača crna vina poput plavca malog, babića, merlota ili terana.
MLADI TRAPIST
Nagrade:
Certifikat Hrvatski otočni proizvod, Košer certifikat, certifikat Mlijeko hrvatskih farmi.
Posluživanje:
Sir se poslužuje narezan na kriške u obliku trokutića ili na kockice, nakon što odstoji kraće vrijeme na sobnoj temperaturi. Kao dodatak može se poslužiti dalmatinski ili istarski pršut.
Dodatne karakteristike:
Mogu se servirati blaža crna vina ili bijela vina poput paška žutice ili vrbničke žlahtine.
KOZLAR
Nagrade:
Brončana medalja na svjetskom ocjenjivanju sireva u Birminghmanu 2010 u klasi polutvrdi kozji sir, Superiror taste award 2011 – 1 zvjezdica, Certifikat Hrvatski otočni proizvod, Košer certifikat, certifikat Mlijeko hrvatskih farmi.
Posluživanje:
Kozlar se poslužuje narezan na kriške u obliku trokutića, nakon što odstoji kraće vrijeme na sobnoj temperaturi. Ide uz razne salate, a može se za dodatak poslužiti pršut ili kulen. Izvrsno paše uz dvjevičansko maslinovo ulje.
Dodatne karakteristike:
Uz Kozlar se serviraju blaža crna ili bijela slatka i polusuha vina poput malvazije,vrbničke žlahtine, graševine ili paške žutice.
KOLAN
Nagrade:
Certifikat Hrvatski otočni proizvod, Košer certifikat, certifikat Mlijeko hrvatskih farmi.
Posluživanje:
Sir se poslužuje narezan na kriške u obliku trokutića ili na kockice, nakon što odstoji kraće vrijeme na sobnoj temperaturi. Kao dodatak može se poslužiti dalmatinski ili istarski pršut.
Dodatne karakteristike:
Mogu se servirati blaža crna vina ili suha bijela vina.