Ovaj tjedan Bio svijet nam donosi recepte za obroke koje možemo pripremiti brzinski, ali i ponijeti na posao. Nadamo se da ćete isprobati neke od recepata i da ćete ove zdrave ideje uvrstiti u svoje svakodnevne obroke.
Recept br. 1.
Tost sa avokadom & poširano jaje: Integralni tost (ili tost od pira) premažite omiljenim sirnim namazom ili svježim sirom.
Preko njega poslažite svježi špinat ili rikolu, narezani avokado i poširano jaje.
Posolite i popaprite te prelijte sa par kapi maslinovog ulja!
Uživajte u ovom super obroku koji možete poslužiti u u bilo koje doba dana.
Recept br. 2.
Salata od tjestenine: skuhajte tjesteninu od crvene leće ili slanutka (bogata je proteinima, ima malo ugljikohidrata).
Skuhanu tjesteninu prelijte sa malo maslinovog ulja, dodajte narezane crne masline, narezanu stabljiku celera na kockice, limenku tunjevine, kapare te sol i papar po želji.
Pokapajte sa limunovim sokom i uživajte.
Ovo jelo možete spremiti u posudu sa poklopcem i ponijeti na posao ili put!
Recept br. 3.
Tortilja koja izgleda kao pizza
Na tavi pirjajte naribane tikvice, narezane šampinjone i cherry rajčice na malo maslinovog ulja, posolite i stavite malo origana.
Pirjano povrće poslažite na ugrijanu tortilju, naribajte preko toga sir, stavite puno matovilca i rikole, nasjeckani avokado te prelijte umakom od vrhnja i majoneze!
Dobar tek!
Recept br. 4.
Toplo-hladna salata od batata i matovilca sa avokadom, prženim pikant sjemenkama & preljevom od senfa!
Batat narežite na kockice i kuhajte na pari dok ne omekša (10-ak min). Za to vrijeme pripremite salatu, sjemenke i umak.
Matovilac stavite u zdjelu, preko njega poslažite narezani avokado.Sjemenke bundeve i suncokreta tostirajte na suhoj tavi te kad su gotove prebacite ih u zdjelicu u koju ste stavili malo soja sosa i malo kajenskog papra. Kako su sjemenke vruće brzo ih miješajte kako bi se začini pravilno rasporedili
Za umak – u malu staklenku s poklopcem ulijte malo maslinovog ulja, žličicu senfa, malo javorovog sirupa, soli, papra i sok pola limuna, zatvorite staklenu i dobro protresite kako bi sa pretvorilo u emulziju koju ćete preliti preko salate
Kad je batat gotov, dok je još topao poslažite ga na matovilac i avokado, prelijte emulzijom od senfa, pospite tostiranim pikant sjemenkama i na vrh stavite malo crnog sezama!
Recept br. 5.
Hladna salata s rižom
Sastojci: carnaroli riža skuhana i ohlađena, cherry rajčice, matovilac, kukuruz šećerac, avokado, kiseli krastavci, crne masline, mozzarella, tuna, sol & papar, maslinovo ulje, sok od limuna, kockice preprženog kruha.
U ohlađenu rižu dodajte redom sve sastojke, dobro izmiješajte i na vrh stavite kockice preprženog integralnog kruha! Ovo jelo možete ponijeti na posao ili put.
Recept br. 6.
Bruskete na tostu od pira
Sastojci: tost od pira, maslinovo ulje, češnjak, svježi sir (ovčji ili kozji ako imate), avokado, dimljeni losos, rikola, cherry rajčice , parmezan, kapari, šareni papar.
Postupak: tost od pira premažite maslinovim uljem i natrljajte češnjakom te prepecite u pećnici ili na tavi.
Tako pripremljen tost premažite sa namazom od pomješanog svježeg sira i avokada.
Na vrh poslažite dimljeni losos, rikolu, narezane cherry rajčice, svježe i tanko narezani parmezan. Preko svega stavite kapare, malo popaprite i prelijte sa još par kapi maslinovog ulja!
Recept br. 7.
Zdravi tanjur za cijelu obitelj!
Prvo napravite salatu: naribajte svježu ciklu, narežite papriku na trakice, dodajte matovilac ili zelenu salatu i začinite po želji maslinovim uljem i jabučnim octom.
Avokado narežite na ploške, posolite i prelijte limunovim sokom.
Zatim napravite omlet sa gljivama – gljive po želji (šampinjone ili vrganje) pirjajte na maslacu dok ne omekšaju i porumene te dodajte nekoliko domaćih jaja, sol i papar te lagano miješajte da ostane kremasto, pazite da se ne prepeče.
Na tanjur poslažite omlet, salatu i avokado te uživajte u ovom zdravom obroku.
Namirnica tjedna: Chia sjemenke
Chia sjemenke najpopularnije su zbog svog neutralnog okusa, prirodan su izvor proteina, vrlo bogate koncentriranim omega-3 masnim kiselinama. Također su bogati izvor vlakana. Treba spomenuti i njihov nutritivni sadržaj od kojih se ističe: kalcij, mangan, magnezij i fosfor, a dobar su izvor cinka, vitamina B3 (niacin), kalija, vitamina B1 (tiamina) i vitamina B2. Idealne su za dijabetičare. Doprinose osjećaju sitosti. Preporučuju se ljudima koji treniraju ili se aktivno bave sportom jer daju energiju. Čuvaju kosti i zube. Poboljšavaju raspoloženje, reguliraju san i apetit. Smanjuju loš kolesterol i trigliceride. Sadrže puno bjelančevina i omega 3 masnih kiselina, a odlično se uklapaju u sva jela. Ne moraju se mljeti poput drugih sjemenki, dovoljno ih je samo potopiti u tekućini 10-ak minuta kako bi nabubile. Odličan su dodatak smoothiejima, kašama, jogurtu ili salatama!
Želimo Vam dobar tek i dobro zdravlje. Sve namirnice potrebne za ove recepte potražite u trgovinama Bio svijet na Poluotoku ili u prizemlju Capitol centra. Više ideja za zdrave recepte potražite na društvenim mrežama trgovine Bio svijet.