Danas je u marini Kaštela, u restoranu Spinnaker, predstavljen program ovogodišnjeg ZINFEST 2022 festivala, poznatog i kao Festival Crljenak i rođaci. Ovo je 2. po redu održavanje međunarodnog festivala vina i tradicionalne hrane koje će se održati u marini Kaštela, od četvrtka 10.11. pa do subote 12.11.
Tijekom ova tri dana prezentirat će se okusi Crljenka i njegovih rođaka, družiti se s kaštelanskim vinarima i njihovim kolegama. A uz savršenu vinsku kapljicu uvijek ide i dobra tradicionalna hrana koje zasigurno neće nedostajati, što predstavlja, uz činjenicu da je i ulaz slobodan, dodatni motiv svim gurmanima i degustatorima da posjete ZINFEST 2022.
Srećko Radnić, klastera Zora – „Zahvaljujući podršci Splitsko-dalmatinske županije i TZ Splitsko-dalmatinske županije, kao i Gradu Kaštela, TZ grada Kaštela, domaćinu marini Kaštela te svim izlagačima koji su prepoznali važnost ovog festivala vina i hrane, Kaštela će još jednom potvrditi svoju novu orijentaciju brandiranja u turizmu. Ove godine uz kuhanje i kušanje hrane te vrhunske kapljice vina, osigurali smo i poseban prostor za B2B razgovore između proizvođača i distributera koji će se moći u dogovorenim terminima sastati i pregovarati.”
Joško Stella, zamjenik predsjednice TZ SD županije, „turistička zajednica već dugi niz godina promovira kaštelanski Crljenak a istakao bi kako smo u New Yorku na turističkom sajmu ispričali priču o kaštelanskom Crljenku novinarima, agentima i podijelili boce Crljenka i mislim da je to bio jedan veličanstveni događaj. Priču o Crljenku ne znaju svi i zato je treba širiti, a to Srećko, uz podršku grada Kaštela i TZ Kaštela i ostalih, radi uspješno te mu na tome čestitam.”
„Čast mi je što mogu predstaviti ovu priču o Crljenku kaštelanskom koji je predak nadaleko poznatog kalifornijskog Zinfandela a naša Kaštela pradomovina Zinfandela i stim u vezi Kaštela nastavljaju promidžbu kako bi dali podršku našoj kulturnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini, eno i gastro ponudi kojom Kaštela obiluju a Crljenak kaštelanski vodi bitku da bude najbolji” – istakla je zamjenica gradonačelnika grada Kaštela, Jadranka Matok Bosančić.
U ime TZ Kaštela nazočnima se obratila Ivana Bilić te istakla, „Povratna informacija naših gostiju je više nego odlična, jer tko jednom proba Crljenak vraća se u naše konobe. U Londonu i Pragu, 2019. pričali smo o našem Crljenku a sada priča ide dalje kroz Zinfest. Želimo biti podrška našim vinarima i njihovom kvalitetnom proizvodu.”
Jadran Kapor, direktor svih ostalih izdanja Slobodne Dalmacije, „Slobodna Dalmacija oduvijek podržava ovakve manifestacije, i sve što je vezano za mediteransku poljoprivedu, naročito proizvodnju grožđa i vina. Vinarstvo je naš način života, i to je razlog zašto Slobodna Dalmacija podržava ovakve događaje i podržavat će ih i dalje.”
Iz prve ruke mogli smo čuti što ovaj festival znači vinarima pa je tako Neven Vuina istakao, „ove godine berba je bila odlična! Festival za nas znači dosta, to je prilika da se prikažemo široj publici. Drago mi je da se održava u Kaštelima i nadam se će svake godine biti sve veći.”.
Antun Nišević, dobitnik priznanja exquisite masterchef istakao je kako se veseli što će u tri dana posjetitelji moći kušati vrhunska vina i izvrsna tradicionalna jela koja će uz profesionalne kuhare, te domaćine restorana Spinnaker, pripremati i djeca i djelatnici četiriju škola iz Splita, Imotskog, Trogira i Kaštela te tako biti dio ove manifestacije.
U ime domaćina festivala, Petar Boljat, voditelj ugostiteljstva marine Kaštela, „Drago nam je što se festival Zinfest 2022. ponovno održava u restoranu Spinnaker u Marini Kaštela. Ove godine nas očekuje još bogatiji program i sa zadovoljstvom ćemo predstaviti barem jedan dio naše ponude sa jesensko – zimskog jelovnika našeg chefa kuhinje Petra Božića. U četvrtak i petak za sve posjetitelje i izlagače ćemo poslužiti sashimi od tune i domaće mini njoke s kozicama i tikvicama. Također bi naglasili da ove godine nudimo i jesenske kremozne koktele koje će spravljati naš cocktail majstor Denis Bočina.”
PROGRAM ZINFEST 2022. FESTIVALA – ULAZ BESPLATAN
Četvrtak, 10.11. 12 – 19 h Izlaganje, kušanje vina i jela
20 – 22:30 h VEČER CRLJENKA KAŠTELANSKOG uz glazbu Tina i Sandre
Petak, 11.11. 12 – 19 h Izlaganje, kušanje vina i jela
20 – 22:30 h ZINFEST GRAND TASTING uz lounge glazbu
Subota, 12.11. 11 – 15 h Izlaganje, kušanje vina i jela
OTVORENE KONOBE I VINARIJE