S obećanjem kako svi dolaze i dogodine, na 71. izdanje Viške regate krstaša, okončana je svečana dodjela nagrada najboljim posadama ovogodišnje jubilarne 70.VIŠKE regate regate koja je okupila 159 jedrilica.

No, vratimo se na sami start druge etape VIS-SPLIT. Nervoza na moru sa starta prve etape obilježila je i start druge etape prema Splitu. Nakon dva opoziva zbog mnoštva jedrilica koje su bile preko startne linije, u trećem je pokušaju uspješno oglašen start koji je dao praunuk Bana Ivana Mažuranića.

Potom je flota od 159 brodova krenula od otočića Host uz jaki kurenat i jugo od nekih 7 čvorova, no uskoro je pao vjetar i plutalo se u bonaci s pogledom zalijepljenim za horizont u očekivanju spasonosnog maestrala. Najlakše, najopremljenije i samim tim najbrže jedrilice čak i po takvim uvjetim, uspjele su se dokopati Splitskih vrata. Najbrže

Ulaskom u ona, za jedriličare uvijek kobna Splitska vrata, profitirao je brod Full Pelt vlasnika Ante Antunovića iz JK Splita kojem je u jednom trenutku cijela flota gledala u krmu. No opet je vjetar pao i momci na ovoj jurilici one dizajna, Custom 36, poprilično su problema imali na moru dok su im katamarani i trajekti dizali povelike valove, a oni praznih jedara plutaju.No njima će se ipak na kraju upisati pobjeda u drugoj etapi, nakon šest sati i dvadeset minuta jedrenja, dok su ukupni pobjednici ove jubilarne Viške regate gosti iz Slovenije, posada broda Generali sa skiperom Samom Žvanom, kao drugi su ušli u cilj druge etape nakon 28 projedrenih nautičkih milja, a u prvoj su bili peti, pa su time osvojili i pobjedničko postolje 70. Viške regate krstaša po OPENU. Prvo mjesto je za minutu pobjeglo posadi broda Paola kormilara Richarda Schultza iz Slovačke.
Dok su u OPEN-u slavili Slovenci, u ORC-u su pobjedu odnijeli Biograđani, jedriličari broda X-Cite skipera Luke Šangulina.

Ujedno se, uoči svečane dodjele najuspješnijim posadama u 10 skupina OPEN razreda i dvije u ORC-u, okupljenim obratio i Ivan Mažuranić, predstavnik YC Geneve, inače potomak bana Mažuranića. Ova regata, 70. Viška je tek početak suradnje između dva prestižna jedriličarska kluba, prijatelja iz Švicarske i našeg Labuda.

Samo Žvan, jedrilica Generali izjava: "Uživamo jedriti na Viškoj, redoviti smo već godinama a i pobjeda smo dosta uknjižili" kazao je Samo Žvan, skiper jedrilice Generali iz JK Mariborčanka-Slovenija dok su primali čestitke i pokale kao najbolji brod u OPEN razvrstanju, te nastavio kako mu je žao što ne može stići i na još jednu velebnu Labudovu regatu, onu Mrdujsku, budući im je poprilično nezgodno iz Slovenije doći u Split, pa opet na sjever Jadrana na Barcolanu, te nazad odmah na Višku regatu