Nakon dviju utakmica u kojima su preokrenuli dvocifreni zaostatak i potom odjurili do uvjerljivih pobjeda, košarkaši Zadra u Nikšiću su odigrali dijametralno suprotno.

U devetoj minuti imali su najvećih +12 (13:25), malo kasnije +10 (19:29), a pred kraj prvog poluvremena i dalje +9 (25:34). Međutim, već u drugoj dionici vidjele su se naznake napadačkih problema, jer su, nakon 27 koševa u prvih deset minuta, u sljedećih deset Zadrani postigli samo devet. Na poluvrijeme su tako otišli sa svega +5 (31:36), iako je Sutjeska bila zrela da ju se slomi. A onda je u nastavku uslijedio potpuni zadarski raspad sistema, još neviđen ove sezone, barem ne protiv slabije momčadi. Nikšićani su, od rezultata 33:39 u 22. minuti, napravili seriju 22-4, odjurili na +12, 55:43 na kraju treće četvrtine i praktički riješili pitanje pobjednika. Zadrani se od tog šoka više nisu uspjeli oporaviti.

Katastrofalan nastavak

- Čestitam protivniku na pobjedi. Igrali su fanatično. Pokazali su veću želju, volju i agresivnost da dobiju utakmicu. Mi se nismo dobro pripremili za ovaj ambijent i agresivnost protivnika i zato preuzimam odgovornost za poraz, jer očito nisam dobro psihološki pripremio momčad - kazao je Ante Nazor, trener Zadra.

- Od samog početka dopustili smo im da nas lagano nadigravaju prodorima do kraja. Naš reket nije bio zatvoren, obrana nije bila dobra. Nedostajalo je discipline u pozicijskom napadu, gdje smo dosta neselektivnih dodavanja dali domaćima u ruke, iz čega su oni razvili kontre. Dobro nas je služio šut i zbog toga smo bili u prednosti, ali zbog navedenih grešaka nismo otišli na osjetniju razliku, što smo po igri mogli. Tako smo protivniku dopustili da se vrati u susret. Psihološki se otišlo na odmor s činjenicom da igramo bolje, a prednost je samo dva posjeda. S obzirom koliko smo šuteva pogodili, nismo to dobro kapitalizirali.

Što se dogodilo u nastavku?

- Drugi dio smo odigrali zaista katastrofalno. Sutjeska nas je limitirala i smo našli pravu alternativnu obranu da se vratimo u utakmicu, ni "switchom" ni zonom. Rekao sam svojim igračima da se moramo pripaziti teških šuteva i euforije koju ovaj ambijent pruža nakon takvih koševa. Ali to prvenstveno dolazi iz obrane. Nismo im smjeli dopustiti da se razigraju, nego raditi prekršaje i prekidati njihove napade, te ih nastojati agresivnijom obranom izbaciti iz ritma, što nismo napravili. Primjerice, već u prvom poluvremenu smo dopustili Nikoli Žižiću da nam zabije osam poena i razigra se samo na našu aljkavost.

Za razliku od prethodnih susreta, ovaj put tko god je ušao s klupe nije donio dodatnu energiju.

- Počeli smo dobro i agresivno, ali igrači s klupe nisu slijedili tu agresivnost, jaku obranu i pretrčavanje. Kada smo kontrolirali rezultat, kalkulirali smo i umorom je došlo do štednje u obrani, a uvijek naglašavam da svi moraju 40 minuta slijediti maksimalno agresivnu filozofiju. Ovaj put to nije bio slučaj - zaključio je Nazor.