D-Marin Farr 40 Šibenik Regatta prvi put  će se održati u Hrvatskoj  od 18. do 21. svibnja, a ugostit će neke od najboljih europskih posada u klasi Farr 40. Među prijavljenima je njemačka jahta Struntje Ligt, koja je na regati svjetskog prvenstva održanog u Sidneyu u veljači ove godine osvojila treće mjesto. Također, u Hrvatskoj će se natjecati i talijanski predstavnik Enfant Terrible, jahta koja je osvojila Midwinter Championship i West Coast Championship u SAD-u protekle godine. Hrvatski predstavnik u D-Marin Farr 40 Šibenik Regatti je Berislav Vranić sa svojom jahtom Damaco.

„D-Marin Farr 40 Šibenik Regatta vraća Hrvatsku među svjetsku jedriličarsku elitu. Farr 40 je jedna najuzbudljivijih jedriličarskih klasa u kojoj pobjeda ovisi isključivo o sposobnosti posade da iskoristi prednosti koje im pružaju vjetar i more. Osobito mi je drago što je domaćin prve utrke Šibenik, grad za koji smo posebno vezani i u kojem smo D-Marin Mandalinu pretvorili u prvu hrvatsku marinu za superjathe i prvu marinu s pet sidara", izjavio je Božidar Duka, regionalni direktor D-Marin Croatia.

D-Marin Farr 40 Regatta započinje u srijedu 18. svibnja, a utrke će se održavati svaki dan u vodama oko otoka Zlarina u šibenskom arhipelagu. Tijekom četiri dana regate jedrilice će sudjelovati u maksimalno jedanaest utrka. Probni plov na rasporedu je u utorak, 17. svibnja u u vodama ispred Šibenika te će svi zainteresirani sa šibenske Rive moći pratiti pripremno natjecanje.

Hrvatska će ove godine biti domaćin dvije Farr 40 regate. Uz šibensku, od 21. do 24. rujna 2016. godine u vodama zadarskog akvatorija održat će se D-Marin Farr 40 Zadar Regatta. Kako bi građani i turisti mogli pratiti natjecanje, u Zadru će biti postavljeno gledalište poput onog na America s Cupu.


Farr 40 regate održavaju se već 19 godina u SAD-u, Australiji, Velikoj Britaniji, Italiji, Njemačkoj, Danskoj, Dominikanskoj Republici te na Bahamima. Hrvatska će se pridružiti ovom elitnom društvu s dvije utrke koje će se, od ove godine, redovito nalaziti u kalendaru Farr 40 regata.
Farr 40 je moderna jedrilica tipa grand-prix koju su dizajnirali Bruce Farr i Russel Bowler iz Farr Yacht Designa, u suradnji s jedriličarskom ikonom Geoffom Stagom. Predstavlja vrhunac u klasi one-design jedrilica za utrke, poštujući stroga pravila kako bi sve jedrilice i njihova težina bili jednaki. Posebnost ove klase jest i činjenica da su vlasnici ujedno obavezni biti i kapetani svojih jedrilica, dok je broj profesionalnih članova posade strogo ograničen.