U Makarskoj je proteklog vikenda odigran posljednji krug drugoligaškog natjecanja regije jug na kojem su nastupili šahisti Šahovskog kluba Zadar.

U konkurenciji 10 klubova Zadrani su uvjerljivo osvojili prvo mjesto te pobjegli konkurenciji za 3 meč boda.

Odlučujuću pobjedu Šahovski klub Zadar ostvario je u 7. kolu kad su se susreli sa do tad bodovno poravnatim Primoštenom. Zadrani su u konačnici ostvarili 8 pobjeda i samo jedan neriješeni rezultat te sa 17 bodova od mogućih 18 još jednom pokazali da je klub u stalnom usponu.

Od ostalih predstavnika Zadarske županije treba istaknuti i vrlo dobar rezultat Šahovskog kluba Privlaka koji su ligu završili na visokom 4. mjestu.

Za ovaj veliki uspjeh kluba koji ima tradiciju u Zadru još od 1949. godine zaslužni su spoj iskustva i mladosti koji je Zadar imao ove godine i koji se pokazao kao dobitna kombinacija.

Od pojedinačnih rezultata treba istaknuti da je Ivan Jakić imao najbolji performans na 1. ploči sa 5,5 iz 7 i još jednom je pokazao da je pravi kapetan i vođa Zadra. Međutim ono što nas posebno veseli su veterani Marko Stipić i dr. Josip Bubičić koji su prikazali odlične partije i podsjetili na neka od svojih najboljih ostvarenja. Marko Stipić je ostvario 7 bodova iz 9 partija i bio je najbolja 4. ploča lige dok je predsjednik kluba dr. Josip Bubičić ostvario 6,5 bodova iz 9 i bio je najbolja 5. ploča lige.

Zadru su ove godine pristupila tri nova igrača koja su se u potpunosti uklopila u sustav igre. Poznati zadarski bioenergetičar Damir Kljako ostvario je najbolji performans na 3. ploči i osvojio je 5,5 iz 9 bodova. Krešimir Dunatov sa 4 iz 6 pokazao se kao pravo pojačanje na 6. ploči i potvrdio da klub na njega može računati i u narednim godinama. Mladi Roko Brzić ostvario je 1,5 iz 2 i prava je šteta što više nije ulazio u igru. Patrick Levačić vrlo dobro je igrao na 2. ploči te je igračima uvijek bio inspiracija za svojim novim idejama. Jedini stranac u ekipi Zadra Vlado Jakovljević ostvario je 2,5 iz 3 te jedanestu godinu zaredom pokazuje vjernost svom klubu dolazeći iz BiH na mečeve kluba.

Zadru sad predstoje kvalifikacije za ulazak u 1.B ligu koje su na rasporedu od 25. do 27. studenog gdje će pokušati izboriti plasman u viši rang. Naime, pobjednici regija jug, zapad, istok i centar bore se za dva mjesta koja vode u 1.B ligu.

Treba istaknuti da se i druga ekipa Zadra koja nastupa u 4. ligi nalazi na samom vrhu i ima priliku izboriti viši rang. Sve to daje pozitivan štimung koji će podignuti šah u Zadru na jednu višu razinu.

Zadrani su ove godine u naletu i nadamo se da će zadarski šah još jednom dobiti prvoligaša.