Veslački klub Jadran sedmu godinu za redom organizira veslačku regatu osmeraca koja će se održati u uvali Jazine. Regata 'Jadranov veslački dvoboj osmeraca' održat će se u subotu 18. kolovoza 2018. godine u terminu od 18 do 21.30 sati, a nastupit će veslači u otvorenoj i veteranskoj kategoriji, među kojima će biti sudionika Olimpijskih igara i Svjetskih prvenstava.

Čitava utrka je osmišljena kao festival veslanja, a osmerac, kao najatraktivnija disciplina u veslanju ima veliku tradiciju u povijesti zadarskog veslanja. Dvoboji osmeraca odvijat će se na regatnoj stazi dužine 500 metara u uvali Jazine s ciljem ispod Zadarskog mosta. Prijavljeno je ukupno sedamnaest posada osmeraca koje će se natjecati u otvorenoj i veteranskoj kategoriji.

Regata je jedinstvena po tome što se održava pod svjetlima reflektora te je jedina noćna veslačka utrka u Hrvatskoj, a ove godine proteći će u znaku obilježavanja 110. obljetnice osnutka Veslačkog kluba Jadran. Veslački klub Jadran osnovan je 20. rujna 1908. godine te je najstarije djelatno sportsko društvo u Gradu Zadru i prvi osnovani hrvatski veslački klub na Jadranskom moru. Zadarski veslači osvojili su dvije brončane olimpijske medalje, i to u osmercu u Parizu 1924. i Branimir Vujević 2000. u Sidneyu.

Bilo je velikih uspjeha i na domaćim natjecanjima, gdje je osvojeno više od 60 naslova prvaka države u disciplini osmerca u kategorijama od juniora do seniora. Upravo zbog ovih činjenica klub je odlučio organizirati natjecanje osmeraca u Jazinama, kako bi prikazao svojim sugrađanima veslanje u svojem najatraktivnijem izdanju ili kako ga u veslanju nazivaju - kraljevskoj disciplini.