U Osnovnu školu Šime Budinića danas je stigla „Škola boksa" Hrvatskog boksačkog saveza, čiji je cilj predstaviti i popularizirati ovu "plemenitu vještinu". Zašto boks nazivaju takvim imenom i na koji način će ga prikazati učenicima pitali smo Željka Mavrovića, najvećeg hrvatskog boksača novijeg vremena, koji uz Marija Preskara putuje gradovima i djecu uvodi u ovaj sport.

- Boks može biti plemenita vještina i ne mora, ovisi o onom koji se njime bavi. Mi koji smo prošli tu priču važne stvari u svom životu riješili smo kroz taj sport, prezentiramo ga onako kako smo ga doživjeli, a ja mogu reći da sam od boksa dobio sve. Kroz boks sam odrastao, rješavao se nekih svojih kompleksa u životu, stvarao egzistenciju, poziciju u društvu i mogu reći na kraju stvorio neku ideju i životnu mudrost kroz taj sport. Upravo na takav način kako sam ga doživio i proživio do ovog trenutka, boks prezentiramo djeci kao plemenitu vještinu, rekao nam je Mavrović, danas sportski direktor reprezentacije u Hrvatskom boksačkom savezu.

Projekt „Škola boksa" održava se pod pokroviteljstvom Hrvatskog boksačkog saveza i Ministarstva prosvjete i sporta, a u Budiniću su domaćini bili Zadarski boksački savez i Grad Zadar.

- Željko i Mario još jednom su približili djeci ovaj sport, ali i naši mladi boksači, kadeti, mlađi kadeti, juniori i mlađi seniori, većinom hrvatski reprezentativci i državni prvaci u svojim kategorijama. Oni koji su danas došli na druženje mogu biti zaista sretni što su iz prve ruke upoznali takve šampione, rekao nam je Pere Knežević, predsjednik Boksačkog saveza Zadarske županije.

Mavrović je djeci poručio da boks nikako ne smiju povezivati s nasiljem, već kroz njega trebaju steći poštovanje i prema sebi i prema drugima.

- Kada redovito dolaziš na treninge, kada je teško, kada boli, onda si odgovorniji i prema životu. Netko tko je sportaš dobro se osjeća u svom tijelu, važne trenutke svoga dana provodi na treningu, među dragim i dobrim ljudima, i ne nalazi se u četiri sata ujutro tamo gdje se događaju problemi. Kada su mene pitali jesam li se tukao dok sam odrastao, morao sam se dobro zamisliti kako bih se sjetio nekog incidenta. Rijetko ćete kada vidjeti boksača da se tuče izvan ringa, rekao je Mavrović.