U subotu, 14. rujna, startao je Highlander Velebit. Ultimativno planinarsko iskustvo, poznatije kao avantura života, započelo je na Zavižanu u 10 sati uz poznate zvuke zvona s kapelice sv. Ante. Ukupno 250 sudionika iz 14 zemalja krenulo je sa Zavižana u pohod na Nacionalne parkove Sjeverni Velebit i Paklenicu, a moderator cijeloga događaja bio je veliki zaljubljenik u prirodu i planinarenje te poznati glumac Mario Valentić koji se je i sam odlučio postati Highlanderom.

Gorštaci će na svom putu proći Skorpovac, Baške Oštarije, Panos i Veliko Rujno kako bi stigli u Paklenicu te naposljetku i na svoj cilj u Starigradu. U svojoj avanturi, dugoj ukupno 104 kilometra, proći će nekim od najljepših dijelova Velebita, poput Raminog korita - jedne od najočuvanijih bukovih prašuma na Velebitu te dijelom Premužićeve staze - najljepšom planinarskom stazom na Velebitu i remek-djelom graditeljstva.

Ove godine Highlander Velebit svojim sudionicima dodatno potiče na očuvanje okoliša i brigu o prirodi Highlander World Clean up Day-om. Cilj je ove aktivnosti da Gorštaci tijekom svog prolaska Highlander rutom usput pokupe što više smeća iz okoliša te tako doprinesu njegovom održavanju. Uz to, najavanturističkiji Gorštaci moći će utažiti svoju želju za osvajanjem velebitskih vrhova u sklopu Highlander Peak collectora.