Košarkaši Zadra nižu poraze u ABA ligi - u 10. kolu večeras ih je pobijedila Koper Primorska rezultatom 83:78. Iako se već tjednima priča kako je Primorska pred rasulom, kako igrači igraju bez plaća, a nakon utakmice sa Zadrom trebali bi otići ponajbolji igrači, to ih nije spriječilo da pod vodstvom Jurice Golemca zabilježe novu, čak sedmu pobjedu ove godine. Zadru je to, na drugu stranu, bila još jedna utakmica za život i smrt, ali čak ni s tim poticajem nisu uspjeli iznenaditi kvalitetnije Slovence. Što se tiče Primorske, ona do kraja sezone može igrati i s juniorima, jer Zadar sigurno neće dohvatiti još šest pobjeda i preskočiti ju.

Zadar je u Sloveniju stigao bez ozlijeđenih Ivana Siriščevića i Martina Junakovića, ali se barem od ozljede prsta (barem na papiru) oporavio Akos Keller, koji se neće pokazati prevelikom uzdanicom u ovoj utakmici. Nekadašnji igrač Zadra Ivan Marinković dobio je početno polaganja za domaćine, a i zadavao najviše problema Zadru u obrani. Nakon početnog vodstva košem Allena Zadar je stalno bio u blagom zaostatku.

Nakon polaganja Dimeca za 19:13 Primorska je imala napad s dva promašena polaganja za +8, ali je na drugoj strani Mavra smanjio iz slobodnih bacanja. Imali su Ivanov i Mavra prilično otvorene šuteve za tricu za potpuno hvatanje, kao i Vuković pri 21:18, ali nisu bili precizni.

Mavra je na početku druge četvrtine s pet poena vratio prednost na zadarsku stranu. Dosta lošu dionicu odigrao je u ovom razdoblju zadarski centar Akos Keller - u napadu nespretan i sterilan, u obrani porozan, pa je preko njega stiglo nekoliko laganih poena domaćina. Osjetio je to i trener Jusup, koji je svog Mađara posjeo na klupu a u igru vratio Vukovića. Nije pomoglo, Zadar se do kraja raspao u obrani i u napadu promašio niz otvorenih šuteva, sve do 37:28. Spasili su Ivanov tricom i Vuković, koji je dvije sekunde prije kraja poluvremena pospremio jedan odbijanac za 37:33.

Daleko najučinkovitiji igrač u prvom poluvremenu bio je Ivan Marinković, koji se namjerio baš protiv svog bivšeg kluba odigrati utakmicu sezone. Do sada mu je najbolji učinak bio 12 poena protiv Mornara, a sada je već u prvom poluvremenu imao 15 poena. Velikom zaslugom i Zadrovih centara. Fundić (Sedam minuta) i Keller (10 min) u prvom poluvremenu nisu imali niti jedan skok!

Nakon nekoliko neuspješnih akcija s obje strane Primorska je u drugom poluvremenu krenula tricom Šiška i laganom kontrom Harrisa nakon još jednog promašaja Kellera. Na 42:33, a uz prikazanu igru, činilo se da je Zadar prešao točku s koje, u ovoj i ovakvoj sezoni, nema povratka. Zadar je počeo juriti rezultat, bilo je u napadu i lijepih akcija ali je u obrani curilo na sve strane. Zadarski brod na površini su držali Mavra i Allen, no na sigurnoj razdaljini vukao ga je slovenski (američki) remorker Lance Harris.


Treća četvrtina završila je na -10 (62:52), pa je Zadru trebala najbolja četvrtina ove sezone da dođe do konačne pobjede. Nisu se igrači Zadra predali, u jednom trenutku Vuković je smanjio na 68:64, ali pitalo se nešto i domaćine. Posljednji tračak nade bila je Mavrina trica za 80:75 minutu, a zatim i nagovještaj obrata s tricom istog igrača za 80:78. Lazić pogađa samo jedno bacanje za Primorsku a Zadar ne uspijeva brzo završiti napad kako bi ostalo vremena za još jedan na kraju. Allen mora na tricu, koja ne ulazi kroz obruč i ostaje samo 19 sekundi. Primorska promašuje oba bacanja a Mavra promašuje tricu za izjednačenje i tu je kraj.

Dominik Mavra (još jednom: eh, da je od početka sezone ovdje...) bio je najbolji igrač Zadra s 26 poena, a dobru partiju pružio je i Amerikanac Bryon Allen s 23. Ostatak momčadi ispod potreba ovakvog meča. Zadar u ABA ligi očekuju dva teška domaćinstva - protiv Crvene zvezde i Budućnosti i pravo je pitanje kada se možemo nadati drugoj pobjedi ove sezone.