Rukometaši svih generacija u nedjelju će na Mocirama prirediti pravu božićnu feštu, od koje će sav prihod biti namijenjen plivačima PK Zadar s posebnim potrebama. "Rukometni Božić u Mocirama" organizira Rukometni savez Zadarske županije, a sudjeluju svi klubovi s područja Grada Zadra - RK Zadar 1954, RK Zadar 2013, RK Arbanasi, ŽRK Zadar te muški i ženski veteranski klub.

- Mi smo imali početnu ideju da rukometaši imaju jedan svoj dan u Mocirama, s prezentacijom rada svih uzrasta, od mini do seniora. Iz dogovora se izrodila namjera da napravimo jedno dobro djelo, pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija, ali da to budu isto sportaši. Ovog puta odlučili smo da to budu djeca s poteškoćama u razvoju koja treniraju plivanje u okviru programa PK Zadar, rekao je danas na konferenciji za medije Dalibor Jurinović, predsjednik Rukometnog saveza Zadarske županije.

Plivački klub Zadar već godinama provodi programe za djecu s posebnim potrebama. Trenerica PK Zadar Danijela Kurtin, nekadašnja rukometašica, nakon ozljede se povukla iz tog sporta i prošla program hidroterapije. Ostala je u plivanju i došla na ideju primijeniti svoja iskustva na djecu kojoj je to potrebno.

- Najprije smo uspostavili suradnju s Laticom, djecom koja nisu znala plivati, a neka od njih nisu sposobna i nikada niti neće moći plivati. Ali za njih je to bila jedna hidroterapija na koju su dobro reagirala. Imamo i djece koja nauče plivati i kasnije sudjeluju na državnim i svjetskim smotrama. Najpoznatija je naša Lucija Mijolović, ali tu je još četvero plivača koji se natječu i postižu dobre rezultate, rekla je Kurtin.

A da bi se došlo na neko natjecanje potrebno je prikupiti novac, angažirati trenere, prijatelje, rodbinu, tražiti povoljan smještaj... Članica organizacijskog odbora humanitarne akcije Rada Antić otkrila je kako je jednom srela Danijelu i plivače u jednom ne baš mondenom hotelu, a umjesto vozača, vozio ih je Danijelin suprug.

- Ne mogu zamisliti da netko i vozi i trenira djecu, to bi trebao biti profesionalac kojeg će se platiti, a ne njezin suprug. Znam kako je nama sportašima bilo teško s putovanjima, sendvičima, spavanjima, a ovoj djeci to je još teže. Mislim da oni zaslužuju puno bolje, rekla je Antić.

Revijalne utakmice započinju u 16 sati, a druženje s rukometašima potrajat će do 21 sat. Na parket prvo izlaze najmlađe zadarske rukometašice i rukometaši, a program zatvaraju seniori. Za sve posjetitelje bit će osigurano jelo i piće. Prilog za plivače prikupit će se kotizacijom natjecatelja.

- Ovoj akciji su se priključili svi rukometni klubovi na području Zadra. Zamišljena je kao promocija rukometa ali i dobrih djela. Zahvaljujemo svim našim partnerima koji su nam omogućili da sve organiziramo i nadam se da će susret postati tradicija, rekao je predsjednik RK Zadar 1954 Filip Perić.