Porazom od Igokee na domaćem terenu u pretprošlom kolu Zadar je "zaplesao" na rubu ostanka u ABA ligi. Nakon još jednog (očekivanog) poraza od Partizana u posljednjem kolu, Zadru je preostalo samo pet kola za iskupljenje, uz dvije otegotne okolnosti - težak raspored i lošiji međusobni skor sa svim "protukandidatima". Za ostanak u ligi trebat će pobjeda više od bilo koga iz zone ugroženih, Mege Bemax, Cibone ili eventualno Krke. A to znači i minimalno tri pobjede.

Prva od tri utakmice koje se moraju dobiti igra se već u petak, kada na Višnjik (20 sati) stiže Mornar, momčad koja dijeli četvrto mjesto s Cedevitom Olimpijom, što znači da je u igri za Final four i svaka pobjeda joj je dragocjena. Nanizala je tri pobjede u nizu - Primorsku, Cedevitu i FMP, a u međuvremenu dovela dva nova igrača. Zadar bez obzira na kvalitetu Dereka Needhama, Jacoba Pullena i društva nema izbora, jer objektivne šanse do kraja eventualno ima još u domaćim utakmicama s Primorskom i FMP-om. Na gostovanjima kod Olimpije i Zvezde teško će se izvaditi...

- Otkada sam došao bilo je teško, nije bilo lakše nego sada. Nekoliko utakmica dobili smo na nadahnuće, uz veliku pomoć publike, sada idemo utakmicu po utakmicu, raditi ono što je dogovoreno i uz veliku želju stići do pobjede, rekao je jutros na konferenciji za medije trener Zadra Danijel Jusup.

Dobra je okolnost što su svi u treningu, uključujući Dominica Gilberta i Ivana Siriščevića. Dok se za kamenog Australca očekuje da će igrati i bez noge, veliko je pitanje je li nakon ovoliko izbivanja Siriščević spreman i što može dati u ovakvoj utakmici.

- Imamo još večeras trening nakon kojega ćemo odlučiti. Siriščević participira u treningu u većem obimu, vidjet ćemo kako stojimo, rekao je Jusup.
O protivniku je danas bilo najmanje riječi.

- Dobar, iskusan sastav, doveli su dvojicu novih, visokog i niskog, ne znam hoće li biti u rosteru. U ovakvim situacijama gledamo sebe, igramo na kraju pet na pet, gledamo da budemo na našem maksimumu, zaključio je Jusup.

U prvoj utakmici ovih dvaju protivnika ove sezone debitirao je Dominik Mavra, s učinkom od 12 asistencija, ali to nije bilo dovoljno za pobjedu. Može li se sada uz pomoć drugih igrača izvesti podvig?