Dan nakon uvjerljive pobjede nad Koper Primorskom nad Zadranima je nekoliko velikih upitnika - neki od njih odnose se na ishod večerašnje utakmice Mege Bemax s Partizanom, raspletom posljednjeg kola. ali najviše nad sudbinom Bryona Allena i planovima Danijela Jusupa za (možda) posljednju utakmicu u ABA ligi ove sezone.

Prije nego prijeđemo na ovo goruće pitanje, evo kako je Jusup sinoć opisao pobjedu nad Slovencima:

- Igrali smo nadahnuto prvo poluvrijeme, brzo smo prenosili loptu, dolazili do šuteva, nismo oklijevali uzimati šuteve iz kontranapada. Kako je jedan trener rekao, voljeli mi to ili ne, utakmicu dobivaš ili gubiš zbog šuta za tri poena. Razveselilo me kako smo igrali u prvom poluvremenu, pali smo poslije malo u intenzitetu, ali zadržali smo razliku i došli do pobjede i zadnje utakmcie u Beogradu, rekao je Jusup, pohvalivši Bashira Ahmeda za igru i u obrani i u napadu.


View on YouTube

Svima je bilo iznenađenje kada su sinoć iz zapisnika saznali da u njemu nema najskupljeg zadarskog igrača Bryona Allena. Amerikanac je stigao kao alternacija za neuspješno dovođenje Tonyja Wrotena, imao je i solidnih utakmica, ali je neke, poput Gorice u prošlom kolu, praktički sam izgubio.

- On se ogriješio malo o disciplinu, ja sam procijenio da ne bi bilo dobro da bude večeras tu.

Što može još reći o nedisciplini, o čemu se točno radilo (navodno došao na trening u "civilnoj" odjeći)?

- Za sada ništa.

Hoće li igrati protiv Crvene zvezde?

- Za sada još nemam nikakvih komentara.

Činjenica je da je Zadar protiv Koper Primorske imao dobar protok lopte, možda baš i zbog Allena, koji inače "carini" tu loptu.

- Da je bio Allen možda bismo dobili 50 razlike a možda izgubili, teško je to govoriti. Ja sam došao u Zadar kako bih napravio nekakav sustav, prvo ljudskih a onda igračkih vrijednosti. To njegovo neigranje večeras nema veze s načinom igre, nego s ovim prvim, disciplinom. Procijenio sam da pokušamo ovako, ispalo je kako je ispalo.

Znajući Amerikančevu ćud, a i Jusupovu, nekako je teško vjerovati u nastavak suradnje. Za to bi se sigurno Amerikanac morao ispričati i Jusupu i momčadi, no poučeni lanjskim iskustvom s Marijem Littleom, koji je nakon svađe "zaprašio" u SAD, teško je to očekivati. Na Zvezdu će se morati i bez Allena i bez Ivanova i (vrlo vjerojatno) bez Fundića, koji će tek u srijedu skinuti longetu i vidjeti u kakvom mu je stanju slomljeni prst.

Partizan pobjedom otvara put Zadru za opstanak
Važnu utakmicu za Zadar večeras igraju Mega Bemax i Partizan. Crno-beli bi večerašnjom pobjedom osigurali prvo mjesto pred Final four, a Mega Bemax bi ostala na istom broju pobjeda kao Krka i Zadar. Drugu pobjedu Zadrani očekuju od Crvene zvezde, koja bi (okčekivanim slavljem) protiv FMP-a također osigurala Final four i u slučaju poraza od Zadra u posljednjem kolu, jer su u krugu momčadi koje bi na kraju mogle imati po 14 pobjeda (Cedevita Olimpija i Mornar) najbolji, bilo da ostanu u krugu pojedinačno ili svi zajedno.
Da bi Zadar, dakle, ostao u ligi, ili barem izborio dodatne kvalifikacije, u slučaju večerašnjeg "poklapanja" rezultata morat će slaviti u Beogradu, ali i čekati poraz Krke ili Mege Bemax u posljednjem kolu. Protivnici su im baš momčadi koje se bore za Final four - Mornar i Cedevita Olimpija, pa bi na kraju sve moglo imati happy end. Naravno, prvo skoči (u Beogradu) pa reci "hop"...