Zadarski šahist i šahovski trener Veljko Šagi pokrenuo je uspješnu crowdfunding kampanju za financiranje Šakovskog kluba Casper, kojoj je cilj bio prikupiti 50.000 kuna za osnovne potrebe kluba. Već do petka akcija je imala izvrstan odaziv - prikupljeno je 44.000 kuna

Šah se u Casperu počinje učiti već s tri godine života. Do prvih razreda škole mladi šahisti su potpuno ravnopravni treneru, a koju godinu kasnije nije ništa neobično da ga i nadmašuju u šahu. Ako k tome još dodamo da se kroz igru šaha razvija logika, strateško razmišljanje, strpljenje, odgovornost, poštovanje suigrača, a osobito samopouzdanje, onda postaje jasno koliko je upravo ovaj klub bitan za grad Zadar.

Možda o samom društvenom utjecaju rada Caspera najbolje govori činjenica da je lani grad, na Šagijevu inicijativu, donio odluku o uvođenju šaha u sve gradske dječje vrtiće. Po tome je Zadar vjerojatno jedinstven u svijetu.

Nakon 20 godina predanog rada i vrhunskih rezultata, Casper je suočen s poteškoćama u financiranju natjecanja, ali i s nedovoljnim brojem trenera šaha. Uz financiranje ovogodišnjih natjecanja i odlazaka na prvenstva, glavna motivacija ove kampanje je ustvari okupljanje entuzijasta u zajednicu koja će pogurati Zadar snažno naprijed.

Šagi i Casper opetovano dokazuju da se može. Potrebno je bilo „samo" preko 20 godina predano raditi na tome. Uložiti mnogo ljubavi, energije te brusiti znanje i vještine. Sada, kada rezultate vidimo svi i na njih smo ponosni, na nama je samima hoćemo li stati jedni uz druge i zauzeti stav da smo dostupni i aktivni članovi zajednice.

Zadar je pokazao da podržava avangardni klub koji kroji budućnost naše djece i grada. Možda je moguće napraviti i korak dalje? Možda je moguće stvoriti zajednicu koja će klubu omogućiti napredniji rad iz godine u godinu i koji će nas učiniti ponosnima!

Klub možete podržati uplatom donacije na račun kluba: HR3824850031100223268. Sama kampanja provodi se putem Facebooka i stranice kampanje.