U svom planu i programu Škola nogometa i sve mlađe kategorije u Hrvatskom nogometnom klubu Zadar imaju i individualne i razvojne treninge. Pri osmišljavanju stručnoga plana i programa itekako se vodilo računa o tomu da se na odgovarajući način utvrde polazne točke za segment individualnih i razvojnih treninga.

- Mi smo od početka svoga djelovanja na razini kluba htjeli veoma jasno svim svojim polaznicima i njhovim roditeljima predočiti koji sve segmenti čine opći plan i program, zašto pojedini segment ima svoje određeno mjesto i koja mu je svrha. U postupku razvoja igrača, a upravo je to jedan od istaknutih klupskih ciljeva, nadasve je bitno da se individualnim i razvojnim treninzima pristupi temeljito, sveobuhvatno, s preciznim i konciznim planom, te dobro osmišljenim programom - govori Raphael Sušić, voditelj Škole nogometa i jedan od trenera.

Razvojnu skupinu klub je oblikovao na temelju stručne prosudbe, odnosno veoma zahtjevnih kriterija.

- Za igrače za koje je struka procijenila da spadaju u razvojnu skupinu nije dovoljan uobičajeni fond radnih sati na redovitim treninzima. Njima treba dodatni rad i za taj je dodatni rad sačinjen godišnji plan i program. Na primjer, u određenom intervalu na dodatnim treninzima radimo pucanje glavom, zatim na razvoju tzv. slabije noge i slično. Dio programa čini tehnika, dio čini taktika i na dodatnim treninzima uvijek imamo najveći mogući broj ponavljanja uz potrebne korekcije.

U razvojnoj skupini djeluje i psiholog Toni Gauta.

- Da, on je angažiran u Školi nogometa i u radu s mladim kategorijama i to prema svom veoma opsežnom planu i programu. Djelovanje diplomiranoga psihologa, specijaliziranoga za rad sa sportašima, veoma je dragocjeno i za naše polaznike, ali i za roditelje jer su i oni uključeni u obliku razgovora, savjetovanja, predavanja i slično.

HNK Zadar u svoju je praksu uveo i ustalio i individualne treninge za one polaznike koji žele raditi i izvan uobičajene satnice treninga.

- Ukupno imamo 35 igrača u razvojnoj skupini i u skupini koja se odlučila za individualni rad. Za te aktivnosti odredili smo precizne termine u tjednu i brzo smo spoznali da su i naši mladi igrači i njihovi roditelji veoma motivirani. Bitno je da je klub kao subjekt na odgovarajući način ponudio i takav sadržaj.

Za individualni rad zadužen je Dragan Blatnjak, nekad vrhunski igrač, napadač, potom uspješni trener, a sad jedan od stručnjaka u mladim kategorijama HNK Zadar. U programu sudjeluju i drugi treneri.

- Sve se prati, bilježi, pohranjuje, uspoređuje i raščlanjuje tako da uvijek na dlanu imamo brojne informacije o svakom pojedincu, odnosno u svakom trenutku znamo što treba raditi i kako treba raditi da bi svaki pojedinac s uspjehom prošao cijeli plan i program - zaključuje Raphael Sušić.

Stručni stožer Škole nogometa i mladih kategorija HNK Zadar uskoro će za roditelje organizirati još jedno predavanje psihologa Tonija Gaute, a u planu je i nutricionističko predavanje na temu "Što jesti prije i poslije treninga".