Program javnih potreba u sportu Grada Zadra za 2021. godinu jednima je majka, drugima maćeha, a istovremeno je donesen na temelju jasno propisanih kriterija s kojima su upoznate članice Sportske zajednice Grada Zadra. Kako je to moguće? Nikako, a što je istina ovisi o tome slušate li zadarsku oporbu ili pročelnicu Dinu Bušić, koja je program jučer branila na Gradskom vijeću.

- To nisu nikakvi kriteriji, nego kako tko ima svoje "lieblinge", tako im daje više novca. U ovom programu se mahom mnogima uzelo vjerojatno da bi se mogla dati pozajmica NK Zadar. Evo primjera, Rukometni klub Zadar se spojio s Arbanasima, ove godine imaju viši rang natjecanja, generaciju više u klubu, a dobili su jednako kao prošle godine, odnosno izgubili 100 tisuća kuna proračunskog novca. Također, vidljivo je da se za dvorane izdvajaju veliki iznosi, ako samo za jedan klub kao RK Zadar to košta 317 tisuća kuna, postavlja se pitanje koliki su to troškovi dvorana i gdje taj novac ide, pitao je Erol Gaši (SDP).

Sintagmu o Gradu kao majki i maćehi iznio je Ivan Matešić (SDP), dok je Mladen Malta rekao da je naziv Europskog grada sporta plaćena titula, koja nas je koštala 130 tisuća kuna.

- Što je grad napravio da se KK Zadar privatizira, da se ta sredstva pametnije utroše? Klub je u sistemu preživljavanja, neće biti drugačije ni kada mu damo novih 5 ili 10 milijuna kuna. S druge strane imamo KK Borik Puntamiku koja dobiva 600 tisuća kuna i Jazine Zadar koji dobivaju 300 tisuća. Bilo bi bolje da ta sredstva ravnomjernije rasporedimo, ili u Školu košarke, pa da imamo svoje igrače a ne da se rugamo sami sebi dovođenjem igrača preko YouTubea, rekao je Malta.

- Dajemo 2,5 milijuna kuna NK Zadru a klubovima iz tog ranga 10 puta manje. Ulaganja u ovaj klub od 2006. godina bila su 33,5 milijuna, da bi sve otišlo u zna se čiji džep, a klub u stečaj. Dok se mi razbacujemo novcem za klubove koji ne daju rezultate, pojedinci skupljaju novac da mogu nastupiti na europskim natjecanjima, dodao je Jure Zubčić.

Duje Stanišić spomenuo je zakidanje klubova koji se natječu u futsalu i dobivaju 5 ili 6 tisuća kuna, što nije niti pola iznosa samo za plaćanje kotizacije i sudaca, dok klub koji se bavi ritmičkom gimnastikom dobiva 240.000 kuna.

- KRG Sirena je nositelj kvalitete, ima 195 djece, odgovorila je Dina Bušić, a potom iznijela tvrdnje s početka teksta o transparentnosti. Nije samo KK Zadar financiran u košarci, tvrdi ona.

- Kao lijep primjer spomenula bih izdvajanje za KK Jazine Zadar, koji je razvojna momčad KK Zadar, s devet igrača i trenerom kojega plaća grad, rekla je Bušić.

Inače, iz ovog kluba prije nekoliko dana su izvijestili kako će zbog smanjenog iznosa iz gradskog proračuna vjerojatno odustati od igranja Prve lige.