Zadar, Beograd, Plovdiv i Cluj-Napoca bit će od 18. kolovoza do 4. rujna domaćini nestrpljivo iščekivanom izdanju CEV EuroVolley W 2021 - vodećem odbojkaškom natjecanju za ženske reprezentacije koje vodi CEV, uz sudjelovanje 24 najbolje ekipe u Europi. Ova četiri grada i njihove matične države - Hrvatska, Srbija, Bugarska i Rumunjska - pokušat će ponoviti, pa čak i premašiti uspjeh postignut izdanjem Europskog prvenstva iz 2019. godine, čiji su domaćini bili Turska, Poljska, Mađarska i Slovačka.

Srbija će pokušati iskoristiti prednost domaćeg terena kao što je to učinila 2011. godine kada su osvojili svoju prvu europsku krunu pred velikom i strastvenom domaćom publikom u Beogradu. To je treći put u povijesti da glavni grad Srbije ugošćuje EuroVolley W - nakon što je to učinio 1975. i 2011. Beograd će biti domaćin utakmica jedne grupe, plus četiri osmina finala, dva četvrtfinalna meča, dva polufinala i dvije utakmice za medalje.

Plovdiv je još jedno veliko odbojkaško "središte" na Balkanu, dom višestrukih državnih prvaka i sudionika Ligi prvaka VC Maritza. Iako je Bugarska prethodno bila domaćin Europskog prvenstva za žene 1950., 1981. i 2001. godine, Plovdiv nikada nije imao čast i privilegiju dočekati europsku odbojkašku elitu do sada, s prethodnim kontinentalnim natjecanjima koja su se održavala u Sofiji, Varni i Perniku. U Plovdivu se nedavno igrala grupa Lige prvaka i dobili su vrlo pozitivne kritike svih uključenih i možete očekivati ​​još jednake kvalitete za EuroVolley Women. Plovdiv će biti domaćin jedne grupe, nakon čega će uslijediti četiri osmine finala i dvije četvrtfinalne utakmice.

Grad Zadar doživjet će pravo odbojkaško ljeto sljedeće godine, jer prije nego što EuroVolley W dođe u grad, u svibnju bi trebao biti domaćin kvalifikacija za EuroVolley za odbojkaše, kao i ženski FIVB Challenger Cup. Zadar, baš kao i Plovdiv, nikada prije nije bio domaćin odbojkaškog natjecanja tako visokog profila - iako je Hrvatska bila domaćin izdanja EuroVolley W 2005. u Zagrebu i Puli.

Davne 1975. godine, još uvijek u sastavu Jugoslavije, grad Rijeka bio je među onima koji su ugostili i žensko Europsko prvenstvo. Vrlo poznato turističko središte, Zadar će zasigurno pružiti timovima i navijačima sjajan ambijent tijekom EuroVolley-a.

Cluj-Napoca je mjesto odabrano za dugo očekivani povratak EuroVolley-a u Rumunjsku, gdje se kontinentalno prvenstvo posljednji put održalo davne 1963. Grad u Transilvaniji već je bio domaćin brojnih međunarodnih sportskih događaja, uključujući Artistic Europsko prvenstvo u gimnastici, a EuroVolley bi trebao nastaviti ovu uspješnu priču u zemlji koja je bila među pionirima u razvoju odbojke u Europi. I Cluj-Napoca i Zadar ugostit će jednu grupnu fazu turnira.

- Osigurali smo partnerstvo četiri grada čiji stanovnici tradicionalno jako vole sport općenito i odbojku. Izdanje EuroVolley W 2021. nastavit će trend koji smo postavili u 2019. godini, dovodeći elitnu odbojku u neviđen broj zemalja, koje udružuju snage kako bi pružile vrhunski odbojkaški spektakl i iskustvo. Želim zahvaliti odgovarajućim nacionalnim i gradskim vlastima na podršci i nadam se da će, ako uspijemo staviti pandemiju pod kontrolu, što veći broj stranih navijača moći otputovati u ove gradove kako bi podržali svoje omiljene ekipe i uživali u vrhunskoj odbojci, rekao je predsjednik CEV-a Aleksandar Boričić.