Zadarski košarkaški trener Luka Bujas ima novi klub i to na drugom kraju svijeta - u kolumbijskoj Cartageni. Bujas u Kolumbiju odlazi na preporuku hrvatskih stručnjaka Željka Pavličevića i Aleksandra Petrovića, uz posredovanje Vedrana Pavličevića. Posljednji angažman Bujas je imao kao pomoćnik Željka Pavličevića u Al Ittihadu u Libiji. Sezona je prekinuta zbog ratnog stanja, a Bujas i Pavličević su doslovno spašavali živu glavu iz Tripolija.

- Bez obzira na sve, to je bilo nezaboravno iskustvo, rad s vrhunskim trenerom, predivan grad, predivni ljudi. Uspjeli smo otići prije nego je postalo opasno, nadm se da ću se jednog dana tamo vratiti, rekao je Bujas gostujući jutros u programu Radija 057 kod Davora i Prte.

Mnogi su skloni podcjenjivati košarku koja se ne igra u SAD-u ili Europi. Bujas nije jedan od njih.

- U Libiji se igra sasvim solidna košarka, u Kolumbiji isto. Gledao sam završnicu lige koja se sada igrala, imaju zanimljivih igrača i momčadi. Mogu registrirati do četiri stranca po momčadi, uglavnom su to Amerikanci s iskustvom igranja u SAD-u i Europi.

Bujas je rano morao prekinuti igračku karijeru zbog zdravstvenih problema, bio je sudac, čak i suradnik portala 057info. Ipak, našao se u trenerskoj struci, trenirao je Križevce, Škrljevo, Jazine-Arbanase... Sada ide preko oceana.

- Radi se o novoosnovanom klubu Corsarios de Cartagena, u prijevodu Gusari iz Cartagene, koji od sljedeće sezone nastupaju u Kolumbijskoj prvoj ligi. Tamo se u prvu ligu ulazi plaćanjem kotizacije, platili su i eto nas zajedno u Prvoj ligi. Liga je skraćena na svega 2,5-3 mjeseca, tako da planiram oputovati do 1. kolovoza i tamo biti oko četiri mjeseca. Budu li svi zadovoljni, vratio bih se opet u siječnju raditi s mladim igračima, jer zimi nema lige. Sama Cartagena na fotografijama izgleda fenomenalno, to je grad na moru s 800-900 tisuća stanovnika, kažu da je najturističkiji u Kolumbiji.

Ljeto će tako provesti s druge strane Atlantskog oceana, a u Zadar se vraća u studenom.