Vijećnici Akcije mladih u Gradskom vijeću Ante Rubeša i Marko Pupić Bakrač najavili su danas na konferenciji za medije kako neće podržati rebalans gradskom proračuna kojim bi se za KK Zadar izdvojila dodatna tri milijuna kuna. Status quo, davanja milijunskih iznosa iz gradske blagajne uz stalno povećanje duga ne može ići unedogled, istaknuo je Pupić-Bakrač.

- Prvi je razlog netransparentnost poslovanja, jer možemo pratiti samo kako se gubici povećavaju. U prošloj sezoni bilo je devet milijuna kuna, u sezoni prije nje sedam milijuna kuna. Ako se ovakvo poslovanje nastavi, uskoro ćemo opet doći do duga od 100 milijuna kuna kao prije predstečajne nagodbe. Dugovi samo prema bankama tada su bili 70 milijuna kuna, Grad je to na sebe preuzeo, a netko tko danas još hoda gradom na hipoteku je stavio dvoranu u Jazinama. Išlo se u vratolomije s predstečajnom nagodbom i opet se nije nigdje došlo. Po nama, jedino rješenje je napuštanje modela dioničkog društva, povratak na udrugu građana i poslovanje u skladu s financijskim mogućnostima. Jedna od mogućnosti je spajanje sa Sonik Puntamikom, pto bi omogućilo igranje u A1 ligi, rekao je Pupić-Bakrač.

- Stavljaju nas pred dilemu - ako ne date novac, mi nećemo izvući sezonu. Zašto nisu ranije mislili o tome. Koji su bili prijedlozi osim toga da im se daje iz proračuna? Sponzora nemaju, a igrači koji igraju pet minuta po utakmici imaju plaću od pet-šest tisuća eura, veću od hrvatskog premijera. Možemo pričati o prijelaznom periodu ako se klub vrati na udrugu građana ili se krene od nule. Koncept da grad plaća koliko je do sada davao nema nikakve šanse.

Ante Rubeša ocijenio je izjavu direktora kluba Željka Žilavca o davanju tri milijuna kuna ucjenom na koju vijećnici neće pristati.

- Mi se nismo uključili u politiku kako bismo kupovali igrače za KK Zadar, nego gradili vrtiće i škole. Donese li se prijedlog na Gradsko vijeće podnijet ćemo amandman da se taj iznos podijeli na 10 dijelova za uređenje 10 kvartovskih igrališta. Imamo primjer igrališta s podlogom na Brodarici, kojega smo uspjeli urediti s bivšim pročelnikom Radovanom Dunatovom i na kojem danas svakog dana igra pedesetak djece, rekao je Rubeša.

Podsjetio je i kako su predstavnici klubova u GV bili na sastanku s Tornadom i pročelnikom Mijolovićem, a na traženje koeficijenata zaposlenika poslali su im šturu listu u kojoj se navodi kako je koeficijent, recimo, za team managera, od 2,40 do 4,30.

- Zna se tko drži šape u klubu 20 godina i tko će biti kriv za njegovu propast. Imamo optužnice protiv predsjednika koji su doveli klub u dubiozu a da im se ništa ne događa, dok se pacifisti uhićuju zbog pisanja po Facebooku. Klub je sada bolesnik, treba ga izliječiti pa se onda pozivati na sportske uspjehe. Ili fuzija ili model KK Split, igranje u nižem rangu, oslanjanje na vlastite igrače pa nakon tri-četiri godine ponovno igranje ABA lige i europskih natjecanja.