Hrvatske odbojkašice u četvrtak nastupom protiv Švicarske otvaraju Europsko prvenstvo koje će se u Zadru igrati do 26. kolovoza. Tim povodom na Višnjiku su se okupili stručni tajnik Hrvatskog odbojkaškog saveza Frane Žanić, direktorica Hrvatskog odbojkaškog saveza Valentina Bifflin, predsjednica Sportske zajednice Grada Zadra Snježana Jurinić, direktor SC Višnjik Denis Karlović i gradonačelnik Zadra Branko Dukić, koji je rekao da je organizacija ovog prvenstva vrhunac aktivnosti koje su se na Višnjiku odvijale čak i u vrijeme pandemije.

- Od početka koronakrize na Višnjiku je odigrano 846 utakmica, u rukometu, futsalu, gimnastici, tenisu to su bile utakmice međunarodne razine koje su nas postavili na kartu Europe i svijeta. Čak i u okolnostima u kojima nema publike od samih sudionika ostvarili smo 45 tisuća noćenja, što je značajno za naš turizam. Zadrani nažalost neće moći biti na tribinama, ali će svim srcem biti uz svoje odbojkašice, poručio je gradonačelnik Dukić.

Odbojkašice su već tri i pol mjeseca vezane za Zadar, u kojemu su se počeli pripremati i igrati Zlatnu europsku ligu, koja je okončana osvajanjem srebrne medalje. Vratile su se u Zadar, odigrale četiri susreta s Argentinom uoči Olimpijade i potom odradile turneju u Rumunjskoj kako bi se optimalno pripremile za prvenstvo. Favoriti skupine su Italija, Slovačka i Bugarska, no izazov će predstavljati Švicarska i Mađarska, od koje je Hrvatska izgubila posljednji susret. U skupini C Hrvatska u uz Švicarsku igra protiv Bjelorusije (21. kolovoz u 17 sati), Slovačke (22. kolovoza u 17 sati), Mađarske (24. kolovoza u 17 sati) te Italije (25. kolovoza u 21 sat).

Karlović, Jurinić i Bifflin suradnjU ŠC Višnjik, Zadra i odbojkaškog saveza ocijenili su kao primjer sinergije u kojemu sportaši imaju idealne uvjete za pripreme, odbojka uvjete za popularizaciju i u manjim sredinama a Zadar priliku za promociju na sportskoj i turističkoj sceni.