Kada biste se na nekom kvizu u igri asocijacija susreli s ovim nizom: Sisak, Čakovec, Zadar, Rijeka, biste li se sjetili konačnog odgovora? Nismo provjeravali kod zadarskog kvizaša Lovre Jurišića, ali teško da bi vam na pamet pao točan odgovor - Europski grad sporta. Upravo to su gradovi koji su u Hrvatskoj ovaj naslov ponosno nosili u protekle četiri godine, a njime su trebali potaknuti svoje građane i kolektive na bavljenje sportom te po tome postati prepoznatljivi u široj, nacionalnoj javnosti.

- Sudjelovanje u ovom projektu donosi aktivno umrežavanje s drugim europskim gradovima, razmjenu najboljih praksi i aktivno sudjelovanje na međunarodnim stručnim susretima, najavila je pročelnica Dina Bušić, kada je prezentirala ulazak Zadra u krug gradova koji će tu tituli nositi u 2021. godini, zajedno s gradovima egzotičnih imena: Alphen Aan Den Rijn, Cigli, Gorna Orjahovica, Nevşehir, Sandanski, poznati nam Zrenjanin, četiri manja talijanska grada, ukupno 13 laureata. U 2022. godini, čuli ste za to, naslijedili su ih Rijeka, Sesto San Giovanni, Leiria, Macerata, Panagjurište, Cartagena...

Koliko je taj projekt, koji nas je koštao 130 tisuća kuna, donio dobrobiti Zadranima? Pročelnica Bušić kaže kako je titula „pomogla da u suradnji s međunarodnim timom, intenziviramo aktivnosti usmjerene prema našim građanima".

- Podigli smo kvalitetu sportsko-pedagoškog rada s mladima te povećali broj i poboljšali opremljenost sportskih objekata. Ujedno Zadar je unatoč pandemiji bio pozornica brojnih međunarodnih sportskih manifestacija, što se reflektira kako na promidžbu tako i na ekonomske, odnosno turističke rezultate. Veliko je zadovoljstvo što je Grad Zadar nosio titulu Europskog grada sporta 2021. godine, godine koja je bila izuzetno teška za sport zbog COVID-19 ali titula je još jednom potvrdila da Zadar zadovoljava visoke kriterije u svijetu sporta te da je sklad gradske sredine, usluga u sportu i sportske infrastrukture postigao izuzetnu razinu bez obzira na pandemiju, navela je pročelnica, dodajući kako ona (osim procesa kandidature) nije iziskivala dodatne financijske izdatke jer se pri odabiru naglasak davao na izgrađenu infrastrukturu i stvaranje uvjeta koji omogućuju da se što više mladih može baviti sportom, podizanje svijesti vezane o zdravom životu i vježbanju, a ne toliko na postignute rezultate vrhunskih sportaša.

Na kraju teksta možete vidjeti kojim je događanjima Zadar obilježio ovu titulu. Primjećujemo da je riječ o događanjima koja su se uglavnom organizirala i prije 2021., a organizirat će se i u ovoj, poput Erste plave lige, rukometnih kampova, državnih prvenstava, kvalifikacijskih turnira... Tvrdnja da je zahvaljujući održavanju međunarodnih turnira i natjecanja kroz 2021. godinu iz sporta ostvareno oko 60.000 noćenja točna je toliko koliko i ona da će ih i ove godine biti ostvareno jednako ili i više.

Ako je jasno da Zadar nije prepoznat u široj javnosti kao grad sporta, ostaje pitanje jesu li to prepoznali barem građani? Osim izložbe fotografija na ogradi ŠC Višnjik teško je bilo primijetiti da se u Gradu nešto događa. Za potrebe kandidature otvoren je poseban YouTube kanal koji je u godinu dana prikupio četiri pretplatnika, a na njega je postavljen svega jedan video - onaj izrađen za potrebe kandidature. Niti jedan video koji bi posvjedočio da se u 2022. godini nešto događalo u gradu.

Otvorena je i web stranica koja sadržajem podsjeća na već postojeću stranicu Sportske zajednice Grada Zadra, a to znači da je do prosinca objavljivala najave sportskih događanja, pitanje je za koliko čitatelja. Dojam možda i vara, jer pročelnica Bušić ističe:

- Europski grad sporta promovirali smo izložbom sportskih fotografija na ŠC Višnjik, izradom logotipa, bannera i zastava Europskog grada sporta koji su bili postavljeni u sportskim dvoranama i otvorenim terenima na Višnjiku, u Mocirama i Ravnicama, te na web stranicama JUZŠ, ŠC Višnjik, Grada Zadra, TZ Grada. Trošak izrade web stranice i promotivnog materijala (web stranica - izrada, logotip - izrada, tisak izložbe, tisak zastava za dvorane i za Narodni trg) iznosio je sveukupno oko 15.000 kn. Titula je bila popraćena u svim lokalnim medijima ali i u nacionalnim medijima među kojima valja izdvojiti gostovanja na ovu temu u programu HRT-a kroz više emisija i priloga, a pratile su nas i naše turističke zajednice.

UO odjel za kulturu i sport u suradnji sa Sportskom zajednicom grada Zadra, ŠC Višnjikom i Javnom ustanovom Zadarski sport početkom kalendarskog mjeseca, kaže, ažurirao je sportske događaje i dostavljao informatičaru koji je bio zadužen za web stranicu. Nažalost, kako je vidljivo na samoj stranici, informatičar novosti nije „podigao" na stranicu.

- Smatramo da je titula bila dodatni poticaj i samim ustanovama i to na više razina, a između ostaloga i poticaj za intenzivnije digitalne aktivnosti, te će iste nastaviti rad na pravovremenom informiranju građana, najavljuje Bušić. Valjda će apel doći i do informatičara koji je zadužen za osvježavanje stranice...


PROGRAMI EUROPSKOG GRADA SPORTA
Pročelnica Dina Bušić navela je aktivnosti koje su u Zadru provedene u povodu titule Europski grad sporta:
- Uspješnoj kandidaturi doprinijeli su i programi koje Grad Zadar provodi za najmlađe, poput projekta: „Erste Plava liga" atletsko natjecanje za osnovnoškolce iz trećih, četvrtih, petih i šestih razreda sudjelovalo je 300 učenika, Hrvatska pliva kojim je godišnje obuhvaćeno preko tisuću učenika prvih razreda iz osnovnih škola Grada Zadra a provodi se od 2005. godine, te projekti besplatne ljetne škole sporta „Svaki tjedan sport jedan" i Rukometni kamp za djecu i mlade u mjesecu lipnju (oko 300 djece u suradnji sa Rukometnim savezom), Živi zdrav život Orijentacijsko hodanje za najmlađe koji promiče sport, zdrav život i bavljenje aktivnostima među najmlađima, uključivanje djece u sport, porast njihovih psihofizičkih sposobnosti te stjecanje elementarnih znanja i vještina o sportu, Državna prvenstva od siječnja do travnja za odbojkaše i odbojkašice mlađih dobnih skupina juniori, kadeti, mlađi kadeti i mini-mala odbojka, Državno prvenstvo Hrvatske unije za tenisače u kojemu je sudjelovalo 200 tenisača i tenisačica. Projekti su se proveli u suradnji Grada Zadra, Sportske zajednice grada Zadra i zadarskih sportskih klubova, ŠC Višnjika i Javne ustanove Zadarski sport. Tijekom 2021. godine dodatno se povećala dostupnost sporta građanima što uključuje poboljšanje postojećih sportskih programa i pokretanje novih (besplatno vježbanje 60+ u MO grada Zadra, Europski tjedan sporta, Aktivna Hrvatska, nordijsko hodanje za građane, „Pozdrav domovini" atletske utrka za rekreativce, festival sportske rekreacije, program vježbaj i čitaj u suradnji sa gradskom knjižnicom). U godini COVID-19 održane su radionice Tjedan psihologije i tjelesnog vježbanja u sportu koje su bile namijenjene sportašima, roditeljima i trenerima, a sportski klubovi i sportovi dobili su nove mogućnosti promocije i razvoja kroz sportska radionice i seminare, tijekom pandemije klubove koji nisu bili u trenažnom procesu odrađivali su on-line treninge.
Izdvojili bismo održavanje većeg broja međunarodnih sportskih natjecanja i manifestacija koje su prikaz utjecaja sporta na turističke i ekonomske aspekte razvoja. Imali smo tako MEVZA- međunarodne kvalifikacije za mlađe dobne kategorije u odbojci koje su se odigravale u ŠC Višnjik gdje je sudjelovalo preko 25 ekipa, a nakon toga su se u Zadru okupile ženska i muška kadetska reprezentacija za kvalifikacije za EP. Također, u dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku odigrana je prva od četiriju dogovorenih pripremnih utakmica odbojkašica seniorskih reprezentacija Hrvatske i Argentine. U svibnju je, na žalost bez gledatelja zbog epidemioloških mjera, održan i kvalifikacijski turnir za seniorsko europsko prvenstvo u odbojci, dok je u lipnju održano i Europsko prvenstvo u odbojci. U istom mjesecu na klizalištu/rolalištu u neposrednoj blizini zatvorenoga bazena održan je atraktivni međunarodni turnir u inline hokeju gdje je sudjelovalo osam momčadi te i 29. Ljetna škola kineziologa -znanstveno -stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem na temu „Pedagoške kompetencije u kineziologiji" s 400 sudionika konferencije. U rujnu smo imali SEHA-ligu u rukometu, a u listopadu MMF World cup of Majorette Sport.