Košarka će u Zadru uvijek biti sport broj jedan, a Jazine mitsko mjesto kojemu nitko neće uzeti primat. Ipak, ako se bude gledalo uz koji sport i objekt su Zadrani rasli, živjeli, učili plivati, zaljubljivali se, radovali, uz rame s Jazinama i košarkom bit će skokovi u vodu i skakaonica na Kolovarama, „Morske orgulje prije Morskih orgulja", kako ju je danas na predstavljanju knjige Nebojše Gunjevića „Od Kolovara do Rija" nazvao Vele Friganović, dugogodišnji predsjednik KSV Zadar i osoba koja je svojim očima ispratila dobar dio povijesti koja se uz skakaonicu vezuje. Ipak, skakači s bazena Kolovare dospjeli su u Rio, jer je Marcela Marić prva hrvatska skakačica koja je nastupila na Olimpijskim igrama. I taj podatak ugraviran je  ulazu u zatvoreni bazen Višnjika.

Nije bilo lako napisati ovakvu monografiju, posebice zbog toga što je prvi autor koji ju je htio napisati Pavao Jerolimov iznenada preminuo. Nezahvalnog posla prihvatio se zadarski publicist Nebojša Gunjević i uspio ga sjajno obaviti. Knjiga je objavljena i trebala biti predstavljena prošle godine u povodu 50 godina skakačkog Saveza i 111 godina organiziranog skakanja u Hrvatskoj, ali se pričekalo da pandemija popusti.

- Skokovi u vodu uvijek su bili poseban sport u Zadru, zajedno sa skakaonicom koja je bila kultno mjesto. O dugoj tradiciji skokova u vodu i popularnosti govori činjenica da je na otvorenom prvenstvu grada 1980, godine nastupilo 14 skakača koji nisu bili članovi kluba. Skakaonicu izgrađenu 1957. godine treba zaštiti kao jedinstvenu gradsku povijesnu atrakciju, kaže Gunjević, koji je kroz razgovore s velikim brojem osoba prikazao povijest sporta ali i grada.

Oni koji nisu bili sportaši imali su ogroman respekt prema desetmetarskoj skakaonici. Mnogi od njih, poput predsjednika Matice Zadrana Šenola Selimovića, skočili su jednom i nikad više.

- Matica Zadrana nakon Zadarskih priča Drage Marića izdala je još jedno djelo koje će biti značajno u povijesti zadarske sportske publicistike. U ovih 65 godina zadarski su skakači učinili Zadar većim nego je bio, rekao je Selimović.