Košarkaši Zadra izveli su epski podvig vrativši se iz skoro izgubljene utakmice u Splitu te pobjedom 77:84 izborili finale protiv Cibone, koje se igra već od ponedjeljka.

Kad se na 70:59 činilo da Zadar gubi utakmicu, dvije trice ubacio je Drežnjak, pogodio je nešto Thompson i još jednu tricu dodao Jordano za 72:72! Splitu ništa nije ulazilo, Carter i Drežnjak povezali su dvije trice za vodstvo 75:80 na ulasku u posljednju minutu. Nije više Split imao snage za preokret i momčad Zadra zasluženo je na kraju slavila!

Utakmica u Splitu bila je ona nakon čijeg će se rezultata sezona ocijeniti negativnom ili pozitivnom. Ispadanje u polufinalu Kupa, promjena dvojice trenera, mršava sezona u (proširenoj ABA ligi), financijski kolaps, kriza uprave/Nadzornog odbora, samo su čekali ovaj poraz kako bi prevagnuli u smjeru izrazitog neuspjeha. Pobjeda u Splitu, pa makar i uz mogući poraz u finalu, značilo bi da je Zadar bio u okviru očekivanja, a za konačni neuspjeh moglo bi se okriviti koronu, ozljede i neizvjesnost oko financiranja.

Helbich je u odlučnu bitku krenuo s (kritiziranim) Mavrom, Carterom, Drežnjakom, Marčinkovićem i Bursaćem. Izgledalo je dobro, ako ništa onda zbog „buđenja" Mavre, koji je dobro krenuo tricom i slobodnim bacanjima. U izmjeni vodstva na obje strane posljednji je u prvoj četvrtini tricom poentirao Junaković za vodstvo Zadra 16:17.

Zadar je i u drugoj četvrtini nastavio u dobrom tricaškom ritmu (Thompson, Mavra još jednom), za razliku od Splita koji je prvo poluvrijeme iza linije 6,75 gađao 4-14. Kako je onda ipak Split završio s vodstvom na kraju prvog poluvremena (36:31)? Odgovor je još jednom bio u napadačkom skoku, ali i boljem šutu iz reketa, u čemu je prednjačio Roko Leni Ukić. I sve to bez danas pomalo uspavanog Shortera, koji se napromašivao, ali ipak podijelio šest asistencija.

Nažalost, ta se trica dramatično popravila početkom drugog poluvremena, s četiri ubačene zaredom (Shorter, Vuko i Perković dvije), za prvo osjetnije vodstvo 45:37. Zaoštrila se atmosfera na parketu i tribinama, u jednom sukobu s Mavrom Čampari je suđena nesportska pogreška zbog namjernog faula, a njegovoj klupi tehnička pogreška. Pet puta je zaredom bio uspješan Mavra sa slobodnog bacanja, u dodatnom napadu opet na njegovu asistenciju Thompson zakucava i Subotić na 47:44 zove minutu odmora. Činilo se u jednom trenutku da Zadar gubi utakmicu, dok kapetan nije stvar uzeo pod svoje.

U 27. minuti napokon je Drežnjak tricom pa polaganjem nakon napadačkog skoka stigao dugo stizano vodstvo (50:50), a zatim i izvrsni, izvrsni Mavra pogodio tricu preko ruke za vodstvo 52:53. Zadar je pokušavao igrati preko Vuke, koji je imao četiri prekršaja, ali on se nije dao, lak je i briljirao u napadu sa sedam poena u kratkom vremenu. Sve u svemu, pred 10 minuta odluke bilo je 62:57 za domaćine. Došli su oni i do 70:59, nakon čega je uslijedila epska završnica opisana na početku teksta.

Najviše poena na kraju je postigao Thompson (23), ali dojam utakmice je takav da velike zasluge treba dati i Dominiku Mavri (18 poena, 11 asistencija, 9-9 slobodna bacanja koja su lomila utakmicu) te Dariju Drežnjaku, čije su trice dale zamah u odlučujućim trenucima. Bravo Zadre, idemo po naslov!