Nejasno napisana odluka HNS-a o kvalifikacijama za popunu Druge HNL dovela je do prave pomutnje među hrvatskim niželigašima. Među spomenutim klubovima je i HNK Zadar, ali predsjednica kluba Iva Bokanović, kao ni drugi klubovi uključeni u popis, još uvijek ne znaju kakva im je sudbina. Što je najgore, momčadi su raspuštene nakon završetka sezone i sad se obavljaju pozivi s igračima, zove ih se da budu spremni ako zatreba uskočiti, jer bi se kvalifikacije trebale igrati već sljedećeg tjedna!

Problem je od početka nastao zbog novog sustava natjecanja, u kojemu će se prvi rang natjecanja (Hajduk, Dinamo...) zvati Hrvatska nogometna liga, a drugi, treći i četvrti stupanj redom - Prva nogometna liga, Druga nogometna liga i Treća nogometna liga. Nije od početka bio strogo definiran čak ni broj klubova u drugoj (Prvoj) ligi, pa način na koji se on popunjava. Bilo je jasno da će najbolje plasirane momčadi trećih liga moći igrati kvalifikacije za popunu druge (Prve) lige, za što Zadar nije dobio licencu (postoji manje od tri godine) niti je ostvario plasman.

Teoretski, trebao je biti među troje najboljih za ulazak/kvalifikacije u jedinstvenu Drugu ligu, završio je četvrti, ali i dalje nije sve izgubljeno. Ovisi kako se tumači ovako sastavljena odluka:

„U trećem stupnju natjecanja muških seniora u natjecateljskoj godini 2022/23. temeljem postignutih sportskih rezultata i Ispunjavanja uvjeta za sudjelovanje u tom stupnju natjecanja sudjelovat će (...) dva najuspješnija kluba iz kvalifikacija u kojima mogu sudjelovati: NK Marsonia,- NK Slavonija, NK Belišće, NK Neretva, HNK Zadar, NK Vitez Posedarje (!), RNK Split, NK Karlovac 1919, NK Lučko, NK Međimurje, NK Trnje (...) Dva najbolja kluba iz kvalifikacija za popunu trećeg stupnja, a u kojima će sudjelovati najbolje plasirani klub iz svake skupine Treće HNL (zaključno do šestog mjesta na tablici) koji se nisu plasirali u drugi ili treći stupanj natjecanja i koji ispunjavaju uvjete za sudjelovanje u trećem stupnju natjecanja".

Ostaje li Zadar krugu klubova koji bi mogli sudjelovati u kvalifikacijama nije nam mogla potvrditi ni predsjednica Bokanović.

- Iz HNS-a do sada nismo dobili pojašnjenje i upravo šaljemo dopis kako bi nejasnoće bile otklonjene. Mi smo momčad raspustili nakon natjecateljske sezone ali sada smo ponovno u kontaktu i spremni smo okupiti se bude li to trebalo, rekla nam je Bokanović.

HV Posedarje objavilo je tumačenje u kojemu se vidi da su oni siguran sudionik kvalifikacija, ali je nejasno tko bi bio "kvalifikant".

- Sigurni kvalifikant uz naš klub je NK Trnje, a ostale kvalifikante ćemo saznati 12.06. nakon finalne utakmice za popunu Prve nogometne lige, Mladost Ždralovi - Vukovar 1991. Opcija 1 (Pobjeda Vukovara) - kvalifikanti- Hrvatski Vitez, Trnje, Međimurje, Marsonija. Opcija 2 (Pobjeda Mladosti) - kvalifikanti- Hrvatski Vitez, Trnje, Belišće, stoji u objavi.