Dvojac JK sv. Krševana, Šime i Mihovil Fantela, prvog dana Europskog prvenstva u danskom Aarhusu nisu završili treći plov jer su imali sudar nakon samog starta. Danas suci moraju donijeti i odluku tko plaća štete na jedrilicama.

Nakon dugotrajne sudačke procedure koja uključuje prijave saslušanja svjedoka, pregledavanje video snimci i izjave svjedoka u incidentu suci su proglasili francusku i poljsku posadu krivima, a hrvatska posada dobit će odštetu. Naime, nakon današnjeg dana jedrenja, uzet će se prosjek svih jedrenja -pet jedrenja iz prva dva dana i taj rezultat upisati kao rezultat trećeg jedrenja prvog dana natjecanja. Danas je taj rezultat ispravljen i braća  Fantela su s 35. mjesta uz najviše negativnih bodova poskočili na 4. mjesto u poretku 88 posada.

- Prvi dan Europskog prvenstva odjedrio se prema programu. U Aarhusu su prohladni ljetni dani sa stalnim promjenama snage vjetra, kao i oblačnih i sunčanih razdoblja, što je karakteristika atlantske klime.

Šime i Mihovil su se dobro snašli u tim zahtjevnim uvjetima i trećim i petim ulazom u prva dva plova opravdali očekivanja na EP. U posljednjem, 3. jedrenju prvog dana, prilikom starta njihovu jedrilicu pogodila je francuska  posada sa svojom jedrilicom pri čemu su ih zarotirali, prevrnuli i na kraju im rasparali novo glavno jedro i flok te oštetili krilo jedrilice, izvijestio je Edo Fantela, trener zadarske posade i izbornik Hrvatskog jedriličarskog saveza.

Sreća u toj nesreći je da nije došlo do povreda jedriličara mada je Miho letio na trapezu oko sajli i nogom udario poljsku jedrilicu koja je također sudionik tog incidenta, dodaje Fantela.
Na EP-u nažalost nije fizioterapeut Damir Dado Burčul zbog obiteljskih razloga, ali je neprekidno u kontaktu sa zadarskim timom i po njegovim uputama se saniraju ozljede Šimi i Mihovilu.

Zbog oštećenja jedrilica, hrvatska i francuska posada nije mogla nastaviti jedrenje u trećem plovu. Šime i Miho završili su, unatoč odličnom jedrenju u prva dva plova, na ukupno 35. mjestu što će se danas ispraviti.

U ženskoj konkurenciji 49erFX, sudjeluje posada JK Uskok, Marija Anđela i Michaela de Micheli Vitturi.

Zadarska ženska posada jedrila je jučer relativno dobro. Prvo jedrenje su preuranjeno startale a ostala dva plova držale se u sredini grupe i završili sa 14. 16. mjestom, da bi ukupno bile 50.

Na EP-u je i mlada šibenska posada 49er Marko Smolić i Juraj Radačić kojoj je ovo prva velika regata i značajno iskustvo tako da uz greške i neiskustvo su u začelju grupe (na 84. mjestu) što je za očekivati, navodi izbornik HJS.