Posljednjih mjesec dana Split je živio u nogometno-košarkaškoj euforiji: juniori Hajduka igrali su finale Lige prvaka, seniori Hajduka osvojili su nogometni kup, a košarkaši Splita spremali su se nakon 20 godina ponovno osvojiti naslov prvaka. Dok se Zadar mučio sa Dinamom Splićani su lagano prelazili svoje prepreke, u dvije utakmice prošli Cedevitu Junior i onda s prednošću domaćeg parketa dočekali Zadrane. Zadrane, koji su igrali dodatne dvije utakmice ABA lige, izgubili od Dinama pa morali igrati majstoricu, ostali bez Čampare, odigrali dvije teške utakmice s Cibonom.

I onda šok. Najprije u prvoj utakmici, a zatim i u drugoj, u kojoj su Splićani dvije i pol minute prije kraja vodili sedam poena razlike. Na scenu još jednom stupa Luka Božić, kojemu na svim parketima viču MVP - protivnički kao ruganje (sinoć je bilo i neukusnog dodatka), zadarski kao poticaj. I onda Božić pogodi dva slobodna bacanja, tricu i polaganje, a zadnji napad pokušao je iznenađujuće riješiti tricom. Nije prošlo, ali u produžetku je cijeli Zadar uraganski krenuo i samljeo domaćine.
Splićani su sinoć teško skrivali razočaranje, unatoč ohrabrujućim izjavama trenera jasno im je da je serija blizu kraja. U jednom takvom velikom klubu zakazala je i press služba, savezu i medijima nisu dostavljene fotografije, čak ni izjave koje je obvezna dostaviti, pa su se novinari snalazili onima koje su čuli nakon televizijskog prijenosa.

- Promašili smo na kraju neke šuteve, napravili obrambenu grešku, Zadru se otvorilo par šuteva i prelomili su. Dali smo sve od sebe, Zadar je bio za nijansu bolji. Ima se još za igrati, pokušat ćemo okrenuti u Zadru. Mislim da smo bili jako dobro veći dio utakmice, igrali puno bolje nego prvu, ali na kraju stali i omogućili Zadru seriju 15:0. Najvažnija nam je bitka sada mentalna, da budemo svjesni da serija nije bila završena, sve utakmice su bile u nekoliko poena razlike, sposobni smo okrenuti seriju, utješno je govorio trener Splita Srđan Subotić.

Splićani su utihnuli ali u dvorani nije bila tišina - Tornado je nakon pobjede pjevao navijačke pjesme, zapjevali su novinari Radio Zadra, a posebno je jako odzvanjalo skandiranje „Jupe, Jupe". Tvorac čuda u nekadašnjoj Goodyear ligi još uvijek nema naslov prvaka, nekoliko se puta vraćao u klub nakon što je bio izigran, čak i ponižen, a sada je s momčadi koja je bila otpisana uoči sezone, bez Jordana i Čampare, stigao korak do naslova. Vidjelo se da je dirnut podrškom, ali nije dopustio da ga euforija ponese.

- Split je bio izuzetno motiviran, pogađali su teške šuteve ali nismo odustali. Zadovoljan sam kako nismo gubili glavu ni na minus 7, vratili smo se, izborili produžetak i sjajnim šutem dobili sigurnost. Čestitam momcima, zahvaljujem publici i nadam se da će doći u velikom broju ne Višnjik. Dva smo finala dobili, u nedjelju krećemo od 0:0, ništa nije gotovo.

I zaista nije, iako se u Zadru već uvelike „pali roštilj". Utakmica u nedjelju imat će posebnu važnost ne samo zbog mogućeg osvajanja naslova. Ako do njega dođe, pitanje je naime kada će Zadrani opet imati priliku tome svjedočiti. Pred klubom je neizvjesno ljeto, Grad Zadar smanjio je financiranje i bez neke strateške odluke kojom će mu se pomoći pitanje je hoće li dogodine uopće igrati ABA ligu i hoće li u momčadi imati bilo koga osim svog podmlatka.

U nedjelju Zadrani zato imaju priliku i pokazati da im je stalo do kluba. Sedam-osam tisuća navijača na tribinama poslalo bi signal gradskoj vlasti da ova priča ima smisla, da postoji plan i mogućnost da se čak i s minimalnim proračunom, kakav je bio ovo godine, zadrži košarkaška priča u Zadru. Krene li degradacija i svađe među vijećnicima, neće trebati dugo da se zadarska košarka nađe u rangu zadarskog nogometa.