Gradonačelnik Branko Dukić i predsjednica HNK Zadar Iva Bokanović potpisali su ugovor kojim se ovoj udruzi građana odobrava sponzorstvo od 200.000 eura za 2023. godinu! U jeku borbe za transparentan klub i proces preoblikovanja, ova odluka potpisana je iza kulisa, slično kao otkup slike Marija Javorana, i za nju se vjerojatno ne bi ni doznalo da nije obveze objave kroz aplikaciju Transparentni proračun.

A tamo se, u ugovoru koji je sklopljen 19. svibnja, dan nakon objave službenog glasnika čime je proračun stupio na snagu, navodi kako se temeljem zaključka gradonačelnika od 18. svibnja utvrđuje sponzorstvo do 31. prosinca ove godine, na način da će udruga građana za potrebe grada, na stadionu koji im je grad besplatno dao na korištenje, postaviti panoe s oznakom Grad Zadar i grbom, otisnuti grb u službenim vodičima, sponzorskoj ploči, opremi za zagrijavanje i za nastup, a nadasve - „koristiti ime Grada kao dio imena Kluba".

HNK Zadar obvezao se dostaviti Gradu dokaz o izvršenim uslugama, nakon čega će im se isplatiti traženi iznos. I gle čuda - već 24. svibnja isplaćeno je svih 200.000 eura u cijelosti!

Gradonačelnik Dukić tako je još jednom izigrao Gradsko vijeće, vijećnike, pa i građane, financirajući klub koji nema pravo na novčana sredstva jer nije tri godine bio član Športske zajednice Grada Zadra. Prve godine po osnivanju ta je prepreka zaobiđena danom pozajmicom, za koju je rečeno da će ju klub vratiti, jer pred vratima u niskom startu čekaju strateški partneri. Vrijeme je prolazilo, ulagača nije bilo pa je Grad pristao da taj iznos bude udjel u preoblikovanju kluba. Dvije ponude su prezentirane vijećnicima, pred Grad se postavljaju novi zahtjevi oko praćenja kluba, a gradonačelnik unaprijed potpisuje sponzorstvo.

Osim činjenice da u tjedan dana između potpisa ugovora klub nije mogao izvršiti preuzete i naplatiti ih u cijelosti, sporan je i sam iznos sponzorstva za reklamiranje kluba koji igra četvrti rang natjecanja, veći od bilo kojeg sponzorskog ugovora KK Zadar, a vjerojatno i veći i od nekih momčadi u 1. HNL. Pomalo je i smiješna natuknica kako će klub nositi ime Zadar, kao da se do sada zvao Raštane.
Ostaje nada kako će ovu financijska injekcija klub pogurati prema trećem rangu natjecanja, nakon što je pobjedniku lige, Zagori iz Unešića, oduzeta licenca.