Australski i kanadski iseljenici spremni su uložiti svoj novac u HNK Zadar i iz četvrtog ranga nogometa dovesti ga do prvog ranga, urediti ga i napraviti profitabilnim. Prema prezentaciji koja je održana prošlog tjedna gradskim vijećnicima Australci u sljedećih pet godina planiraju uložiti 2,5 milijuna eura, Kanađani čak 6 milijuna eura, a Grad Zadar bi u cijelu priču ušao sa svojom pozajmicom od 2,5 milijuna kuna i 25 posto dionica.

Grad svakako mora pomoći da zadar ima primjereno mjesto na nogometnoj mapi Hrvatske, s obzirom na tradiciju, velike nogometaše i značaj nogometa za odgoj mladih, Jasno je da se to u ovom trenutku može najlakše napraviti preko udruge HNK Zadar, pitanje je samo na koji način i pod koju cijenu?

Prezentacija naime nije ponudila jamstva i detalje o tome što investitori traže zauzvrat, budući da je prilično sigurno da novac ne bi ulagali da ga ne misle oploditi. Najviše se uvijek očekuje od transfera, koji su u nogometu prilično veliki, no dok se dođe do te razine proći će jedno duže vrijeme. Zato je zanimljivo vidjeti - što traže zauzvrat?

Što se tiče izravnog financiranja, navodi se da će se o tome pričati nakon (?) što uprava HNK Zadar odabere boljeg ponuđača. Svakako se računa da bi Grad Zadar financirao Školu nogometa, pretpostavlja se do 300.000 eura godišnje. Što bi bilo s ostalim pravima i obvezama, s obzirom da bi investitor povećavao ulaganja iz godine u godinu, ostaje dogovoriti u pregovorima.

Najspornije je svakako pravo na korištenje infrastrukture na 30 godina - igrališta na Stanovima (eventualno na Barutani), otvorenih terena na Višnjiku i igrališta na Bagatu.

Za igralište na Bagatu navodi se potreba izgradnje igrališta s umjetnom travom. Prema ranijoj najavi, za potrebe gradnje igrališta uz Strukovnu školu Vice Vlatkovića, postojeće igralište na Bagatu promijenit će smjer te će na njega biti postavljena umjetna trava. Ovi radovi koštat će, očekuje se, oko milijun eura, nakon čega bi grad predao Bagat na korištenje HNK Zadar.

Ponuda za Višnjik se razlikuje utoliko što Australci traže pravo korištenja na ne manje od 30 godina, dok Kanađani ostaju pri terminima za školu nogometa HNK, koji se „podrazumijevaju sukladno dosadašnjoj praksi". U slučaju Kanađana, godišnji ulog Grada Zadra bio bi oko 60 tisuća eura. Kako smo doznali iz ŠC Višnjik, na račun korištenja terena HNK Zadar gadu je u 2002. godini fakturirano 444.149,88 kuna za termine korištenja velikog nogometnog igrališta.

- Moramo napomenuti da HNK Zadar ne plaća komercijalnu, već povlaštenu cijenu najma po satu u iznosu od 40 eura (cijena koju imaju svi klubovi koji kontinuirano koriste nogometni teren i financiraju se od strane Grada Zadra). Taj iznos najma HNK Zadar podmiruje Grad Zadar putem cesija UO za kulturu i šport, navodi se u odgovoru direktora ŠC Višnjik Denis Karlović.

Davanje prava na korištenje otvorenih terena, Stanova i Bagata na upravljanje HNK Zadar (slično ideji koju je imao Ante Rubeša za KK Zadar i dvoranu), značilo bi financiranje kluba kroz infrastrukturu s oko milijun eura, ali i stavljanje u drugorazredan položaj svih klubova, a njih nije malo, koji sada koriste otvorene terene. Direktor Višnjika nije sklon ovoj ideji, kao što nije bio ni onoj o prepuštanju dvorane.

- Vezano za upravljanje, Športski centar Višnjik ne čine samo jedan ili dva kluba. ŠC Višnjik predstavlja jednu cjelinu koja u potpunosti zadovoljava javni interes grada Zadra, a isti se ogleda u tome da tu djeluje 166 udruga, klubova i obrazovnih ustanova, 3 vrtića s cca. 300 djece i 4.000 korisnika koji svakodnevno koriste sve sadržaje sportskog centra Višnjik.

Građani su davno prepoznali ŠC Višnjik kao svojevrsni dnevni boravak unutar kojeg se rekreiraju, treniraju, opuste, a konačno i dobro zabave. Prema tome, prostor ŠC Višnjik predstavlja neotuđivo javno dobro i bilo kakvo izdvajanje određenog infrastrukturnog sportskog sadržaja ne bi bilo u interesu brojnih klubova i građana koji koriste naše sadržaje, pa tako i dvoranu Krešimir Ćosić.

Posebno napominjem da je trgovačko društvo Športski centar Višnjik d.o.o. osnovano od Grada Zadra upravo za građenje i upravljanje sportskim sadržajima i tu misiju se trudimo uspješno provoditi na korist svih naših građana, stoji u odgovoru Denisa Karlovića.

U slučaju da se svi tereni (Stanovi, Višnjik, Bagat) daju na upravljanje ili neograničeno korištenje, time bi Grad Zadar, na razini 30 godina, prepustio klubu vrijednost od tridesetak milijuna eura. Osim toga, u neravnopravan položaj doveli bi se svi klubovi koji sada koriste terene, a HNK Zadar bi im mogao ispostaviti visoke račune ili jednostavno poslati da traže drugo mjesto na kojemu će trenirati.
Jamstvo kako će Grad Zadar sufinancirati rad kluba, ali na način da se korištenje infrastrukture neće podrazumijevati, nego će to biti godišnji ulog kluba, pa čak i s obvezom na 30 godine, jedini je način na koji bi se partnerstvo trebalo dogovoriti, na interes svih klubova, Višnjika ali i građana Zadra.