U gradu Reggio nell Emilia, koji je i prijatelj Grada Zadra, organizirana je 7. Olimpijada mladih - Giochi del tricolore 2023, od 24. do 30. srpnja.

Olimpijada mladih okuplja mlade sportaše iz 21 zemlje svijeta, svake 4 godine oko 3000 sportaša u dobi od 11 i 17 godina. Iako je bila poduža pauza zbog pandemije, Reggio Emilia ove godine ponovno je domaćin velikog međunarodnog festivala, koji uz sportska natjecanja i demonstracije, organizira i predstave, radionice, kulturne i obrazovne događaje, ne bi li se naglasila važnost sporta kao trenutka rasta, okupljanja i usporedbe između ljudi i kultura.

Manifestacija je namijenjena mladim sportašima, te osim promocije sporta, cilj je i promoviranje tolerancije, zajedništva i multikulturalnosti. Svi sportaši su smješteni zajedno u sportskom selu, a osim natjecanja imaju priliku i za druženje s vršnjacima sa svih strana svijeta. Tokom igara održavaju se brojni turniri i sportska natjecanja, s kojih se zadarski sportaši redovito vraćaju okićeni brojnim medaljama u svim sportovima.

Sudjeluje i stotinjak mladih zadarskih sportaša iz raznih sportskih klubov, kojima je Grad Zadar osigurao prijevoz i pratnju pomoćnice pročelnice za kulturu i sport Snjeržane Jurinić. Jurinić će predstavljati Grad na panelima i protokolarnim susretima u organizaciji grada Reggia.

- Sportašima želimo mnogo uspjeha na natjecanjima, ali prije svega, uživanje u mulitkulturalnom okruženju vršnjaka iz cijelog svijeta., poručili su iz Grada.