Hoće li ŠC Višnjik ovih dana ovršiti KK Zadar zbog dugovanja nastalih unatrag nekoliko sezona i tako blokirati poslovanje kluba? Direktor Denis Karlović najavio je pokretanje postupka ovrhe zbog neplaćanja prve rate u iznosu od 442.549,83 eura, od ukupno blizu 1,4 milijuna eura duga.

Formalno, riječ je o obvezi koju je KK Zadar preuzeo pri potpisivanju ugovora oko kojega su se lomila koplja prije smjene bivšeg direktora Davida Gunjevića. Sada kad je rata došla na naplatu ona još nije plaćena, a predsjednik Nadzornog odbora Dino Martinović kaže kako ni tada nije bilo planirano da će se dug sanirati novcem iz klupskog proračuna.

- Između Kluba, Višnjika i Grada Zadra postignut je dogovor da će se dug otplati cesijom preko kapitalnih projekata koje će Grad financirati na Višnjiku poput gradnje otvorenog bazena, rukometne dvorane i sl. Ni u jednom trenutku nije bila opcija da KK Zadar taj dug u svibnju isplati. Drugi dio dogovora bio je da će se na Višnjik vratiti cijeli omladinski pogon, da će klub u 10 rata platiti trošak za seniorsku momčad od oko 100 tisuća eura, dok će preostali trošak snositi Grad Zadar kroz cesije. Nije istina da Klub ne želi platiti dugove, već je dogovoreno da se kompletan stari dug plati cesijom. U prijedlogu petogodišnjeg proračuna, a zatim i u trogodišnjem planu koje je Gradsko vijeće prihvatilo, nije predviđeno da se klubu uzima novac za stara dugovanja Višnjiku, kaže Martinović.

Od ukupno 3 milijuna eura dugovanja kluba polovica se odnosila na gradske firme Višnjik i Liburniju, a ostatak na privatne vjerovnike. U petogodišnjem planu navedeno je kako bi klub uštedio 1,5 milijun eura za privatne vjerovnike i obveze koje su došle na naplatu, dok se ostatak treba riješiti izvan tog plana uz pomoć Grada.

Potez Višnjika koincidira s prihodom od pretplata. Klub je zaradio 90 tisuća eura, što je potrebno za likvidnost do novog proračuna. Znajući za taj prihod, Višnjik povlači potez kojim bi barem dijelom u novcu napatio stari dug.

- Kada bi Višnjik skinuo taj novac s računa, klub ne bi imao dovoljno sredstava za likvidnost do siječnja. Vjerujem da ćemo pronaći zajednički jezik, ako je instrument reprograma funkcionirao u veljači bez da bi direktor Višnjika bio kazneno odgovoran, kako se spominje, vjerujem da može funkcionirati i ovaj put, dok se dug ne riješi kako je planirano, ističe Martinović.