Zadarski jedriličari Šime i Mihovil Fantela završili su natjecateljsku sezonu sudjelovanjem na Europskom prvenstvu klase 49-er na kojem su bili peta europska posada. Jedriličarsko natjecanje u Portugalu nije privedeno kraju te je završeno rezultatom od nedjelje u kojem su braća Fantela ostvarili dvije pobjede u jednom danu.

Prije toga su u kolovozu su na Svjetskom prvenstvu u Haagu bili osmi i time osigurali još jedno sudjelovanje na Olimpijskim igrama u Parizu. To je bio i glavni cilj sezone kojeg su Šime i Mihovil ostvarili i za sad su jedini zadarski sportaši koji će sudjelovati na Olimpijadi.

Pripreme počinju za 15-ak dana kada će otići u Lanzarote na Kanarskim otocima, gdje će se u ožujku održati Svjetsko prvenstvo za sve olimpijske klase i nekima posljednja šansa za olimpijsku regatu koja će se jedriti u Marseillu.

Uz Šimu i Mihovila Fantelu ostaje isti tim koji je s njima bio na prethodnim Olimpijskim igrama u Japanu: Edo Fantela, Edi Stipić, Petar Cupać, Damir Dado Burčul te dr. Ivan Bačić.
Oni su, bez Cupaća, bili i dio ekipe koja je u Zadar donijela 2016. godinu zlatnu olimpijsku medalju kojom su se u Rio de Janeiru okitili Šime Fantela i Igor Marenić.

Zlatni dvojac, najbolji hrvatski jedriličari svih vremena s obzirom na tu i još 20-ak svjetskih i europskih medalje, imali su doček u Zadru kakav se ne zaboravlja.

Dobili su i obećanje, koje se, međutim, još nije ispunilo. Nagrada za izvrsnost bila je planirana u proračunu na početku mandata gradonačelnika Branka Dukića ali zbog sudskog postupka oko zemlje u vlasništvu Grada Zadra, tada nije mogla biti isplaćena.

Hoće lim se to dogoditi u proračunu za ovu godinu s obzirom na brojne sastanke i dogovore koje su imali Fantele s gradskom vlašću, pitanje je koje se može pretvoriti u javni amandman.

Za one kojim su zaboravili kako Šime Fantela i Igor Marenić iz JK Sv. Krševan, kluba koji je dobio ime po zaštitniku Grada Zadra i dalje čekaju da im se Grad oduži.

Najava tadašnjeg gradonačelnika Božidara Kalmeta da će Šime i Igor dobiti stanove odjeknula je u hrvatskoj javnosti kao veliki potez nagrađivanja vrhunskih sportaša u Zadru. Kako on nije bio tada ostvariv, alternativa je bila gradsko zemljište koje je godinama trebalo čekati da se sudski riješi.

Sada je na potezu aktualna gradska vlast kojoj je prenijeto u naslijeđe nagrađivanje još uvijek najboljih zadarskih sportaša svjetske marke.