Od šest proizvođača tune na Jadranu čak četiri su na zadarskom području, pa se dvije trećine od ukupne proizvodnje u Hrvatskoj uzgaja upravo u Zadarskoj županiji. Tuna je značajan izvozni proizvod, a najveće tržište je Japan.
Zanimljivo je da se unatoč postojanju tridesetak vrsta uzgajaju samo dvije vrste tune, istaknuo je na predavanju u sklopu 3. dana gastronomije u hotelu "Falkensteiner" mr. Petar Pedišić iz Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Zadar.
Riječ je o jednoj od najcjenjenijih i najskupljih vrsta ribe, najčešće se lovi uz pomoć mreže plivarice. Iako je proizvodnja tune u Hrvatskoj godinama bila u porastu, trend je u posljednje vrijeme nešto drukčiji, uz ostalo zbog ograničene proizvodnje, jer je riječ o zaštićenoj vrsti. Ove godine Hrvatska ima za 25 posto manju izlovnu kvotu. Oscilacija cijena ugrožava profit. Do toga dolazi zbog širenja tržišta na Koreju i Tajland, ali i zbog novih "farmi" koje uzrokuju pad cijena.
Iako se često govori o ekološkom riziku prilikom uzgoja tuna, Petar Pedišić tvrdi kako nema mjesta zabrinutosti. Tomu u prilog idu brojne činjenice; tuna ne može živjeti u onečišćenom moru, na mjestima uzgoja provodi se svakodnevni monitoring, za "farmu" iznad 50 tona izrađuju se posebne ekološke studije koje pomno procjenjuju mogući rizik i štetnost po okoliš.
Proizvodnja tuna u Hrvatskoj započela je 1996. godine kada je tvrtka "Kali-Tuna" preuzela iskustvo Australije. Danas je izlov tuna dobro uhodana djelatnost koja nosi značajne prihode. Hrvatska godišnje izveze 5.000 tona tune, a na Mediteranu je drugi proizvođač, odmah iza vodeće Španjolske. Najveći svjetski proizvođač tune je Francuska.