ZADAR – Hrvatski proizvođači i prerađivači hrane morat će proći novu kontrolu sanitarnih inspektora i dobiti ocjenu po pitanju sigurnosti hrane. Dio je to pristupnog procesa Europskoj uniji, koja je i sama u posljednjih nekoliko godina prolazila kroz proces izmjene zakonodavstva kad je sigurnost hrane u pitanju.
Zadarskim proizvođačima i prerađivačima prehrambenih proizvoda nove su zakonae i nove obveze prezentirali Ksenija Boroš iz Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva i Alberto Mancuso, savjetnik Ministarstva u procesu stabilizacije i pridruživanja.
U svibnju su na snagu stupili novi zakoni o hrani i veterinarstvu usklađeni s Higijenskim paketom EU, a u postupku pripreme je i Zakon o sanitarnoj inspekciji, temeljem kojeg će biti provedena kategorizacija proizvođača hrane. No, upozorila je Boroš, inspektora je malo, a njihova je edukacija još tijeku.
Zakondovac će također morati odrediti kvote hrane koja se proizvodi u domaćinstvu za osobne potrebe i ne podliježe Higijenskom paketu EU, odnosno novom hrvatskom zakonodavstvu.
– Pred nama je kategorizacija i usklađivanje objekata. Inspektori će obići sve objekte koji proizvode hranu životinjskog porijekla, vidjeti zadovoljavaju li uvjete, i svrstati ih u kategorije razlikujući one koji već udovoljavaju uvjetima, one koji će uvjetima zadovoljavati u nekom vremenu i one koje neće, pojasnila je Boroš, navodeći kako su jedina odstupanja od europskog Higijenskog paketa dopuštena kod tradicionalnih metoda proizvodnje i distribucije hrane, te za regije s zemljopisnim ograničenjima.
Aktualno europsko zakonodavstvo, kad je u pitanju sigurnost harne, pojasnio je Mancuso, izmijenjeno je na način da težište odgovornosti za sigurnost i kvalitetu proizvoda počiva na proizvođaču u većoj mjeri nego prije 1998. godine, do kada je bilo dovoljno poštovati detaljiziranu zakonsku regulativu glede tehnološkog procesa i skladištenja hrane.
– Primjena novih zakona nije samo problem Hrvatske, s njim se susreće i dobar dio članica Unije. Radio sam u drugim zemljama i moj je prijedlog početi s prilagodbom što prije. Imao sam iskustva u nekim zemljama u kojima je, nekoliko mjeseci prije pristupanja Uniji, 80 posto proizvođača moralo zatvoriti. To treba izbjeći. Situacija u Hrvatskoj nije toliko tragična, ali najbolje je početi odmah, istaknuo je Mancuso navodeći kako se prema starom zakonodavstvu o hrani previše se polagalo na dozvole, opremu i tradicionalnu kontrolu, što na kraju nije jamčilo sigurnost hrane.
– Inspektori me pitaju mogu li hranu koja nije testirana na granici smatrati sigurnom. Uzmite u obzir da će za tri godine, kad će se Hrvatska vjerojatno pridružiti Uniji, hrana koja dolazi iz Splita, Bona ili Madrida biti jednako tretirana. Morate vjerovati sistemu sigurnosti drugih zemalja, jer više neće biti granične kontrole hrane koja dolazi iz EU, kazao je Mancuso.