DUBROVNIK - Tijekom noći vjetar se na dubrovačkom području smanjio pa je vatrogascima bilo olakšano gašenje, a u 6 sati na požarište su upućena dva protupožarna zrakoplova Canadair, radi sanacije i natapanja rubnih dijelova požarišta, objavili su iz Vatrogasnog operativnog središta Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Divuljama, uz ocjenu da je stanje na tim požarištima dobro.

Zbog gašenja požara za sav promet je zatvorena državna cesta D-8, na dionici od Dupca do Zvekovice, a došlo je i do prekida opskrbe električnom energijom na području Solina, Plata i Cavtata, navodi se u priopćenju. Iz Vatrogasnog operativnog središta podsjećaju da se požar na dubrovačko područje proširio u subotu navečer s teritorija Bosne i Hercegovine. Prvi (istočni) krak, čija je širina fronte oko jednog kilometra, prodro je iznad mjesta Zavrelja, a nošen jakom burom spustio se i zaprijetio mjestima Plat, Soline, Mlini i Zvekovica.

Zapadni dio požara prodro je prema Postranju i zaprijetio Grabovcu, Martinovićima, Makošama i Buićima.

Dio područja zahvaćen požarom bio je miniran u Domovinskom ratu, što otežava gašenje, podsjećaju iz Vatrogasnog operativnog središta.

U gašenju požara, osim javnih i dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi sa područja županije, sudjeluju državne intervencijske postrojbe kao i namjenski organizirane snage Hrvatske vojske, a s područja Splitsko-dalmatinske županije upućene su i dodatne snage za gašenje. Ukupna u gašenju sudjeluje 250 gasitelja sa 43 vozila.Kako se radi o većem požaru i velikom broju vatrogasnih snaga, radi rukovođenja i koordinacije u općini Župa Dubrovačka oformljen je stožer, koji je, po pojavljivanju novog požara u Rijeci Dubrovačkoj iznad Mokošice odlučio da se na ugroženo područje iz Šibensko-kninske i Zadarske županije upute dodatne cisterne s posadama.

Iz Vatrogasnog operativnog središta javljaju i kako je tijekom noći pod nadzor stavljen požar koji se jučer približio Vodicama. Taj je požar primijećen jučer oko podneva kod mjesta Raslina kraj Prokljanskog jezera, a na požarište su izašla 35 gasitelja s 10 vatrogasnih vozila, kojima su u pomoć upućena i tri kanadera. No, zbog jakog vjetra vatra se proširila prema Vodicama.

U pomoć gasiteljima upućen je i protupožarni zrakoplov Air Tractor i helikopter sa uređajem za gašenje, a na požarištu je bilo ukupno 171 gasitelja s 37 vatrogasnih vozila s područja Šibensko-kninske županije.

Opožarena površina je za sada oko 180 hektara borove šume i niskog raslinja, navode iz Vatrogasnog operativnog središta te dodaju kako su u ranim jutarnjim satima na zahtjev Županijskog vatrogasnog zapovjednika gasiteljima stigla pojačanja s kontinenta, i to oko 50 gasitelja sa 8 vatrogasnih vozila.