ZAGREB - Odvjetnici generala Ante Gotovine uputili su Haaškom sudu zahtjev da njihov klijent početak suđenja čeka u u kućnom pritvoru, javili su u utorak hrvatski mediji.

Odvjetnik generala Gotovine Luka Mišetić izjavio je za Hrvatsku televiziju da je odvjetnički tim podnio takav specifičan zahtjev jer se general Gotovina nije dobrovoljno predao Sudu, već je četiri godine bio u bijegu, što mu je otegotna okolnost zbog koje su potrebna dodatna jamstva."Radi se o tomu da tražimo kućni pritvor za generala Gotovinu u Hrvatskoj", rekao je Luka Mišetić.

Prema Mišetićevim riječima, odvjetnički je tim dobio jamstva hrvatske vlade. Premijer Ivo Sanader osobno je potpisao to jamstvo, rekao je odvjetnik.

Prema televizijskoj vijesti, jamstva su dali hrvatska vlada i zadarski nadbiskup msgr. Ivan Prenđa. Večernji list od srijede piše da general Ante Gotovina daje još jedno jamstvo: osobnu čast hrvatskoga generala. Gotovina bi, piše Večernji, želio u pritvoru boraviti u obiteljskoj kući u Pakoštanima.

Kućni bi se pritvor nadzirao elektroničkom uređajem, narukvicom, objasnio je Mišetić. Posebni bi odašiljač stalno pokazivao gdje je Gotovina, javila je Hrvatska televizija, a Večernji list piše kako bi narukvica, izađe li general iz kruga kućnog pritvora, alarmirala MUP i Haški sud.Prema novinskoj vijesti, obrana očekuje odgovor haškoga suda početkom rujna.