ZADAR - Zagrebačka građevinska tvrtkaViadukt, koja je za 446,3 milijuna kuna izlicitirala gradnju 17,6 kilometara spojene ceste Zadar II - Gaženica, obavila je posao u ugovorenom roku.

Na trasi četverotračne ceste, koja će spajati auto-cestu kod čvora Zadar II do ulaska u luku Gaženica, ovih se dana radi ubrzano, jer je tehnički pregled zakazan za 18.listopada. Ministar mora, turizma, promet i razvitka Božidar Kalmeta tu bi cestu, radi čijeg je udvostručenja cijene prozivan, trebao pustiti u promet početkom studenog.

Spojna ceste otvorit će se na čvoru Gaženica, točnije petlji kojom će se ta prometnica spuštati na Jadransku magistralu, istaknuo je glavni inženjer Damir Balta. Za nadvožnjak kojim se nova cesta spušta u Gaženicu još uvijek nisu riješeni imovinsko pravni odnosi, te ona za sada neće biti u funkciji, a promet će se odvijati brzom spojnom cestom do petlje koja će biti regulirana semaforima.

Kalmeta je potvrdio kako će se postojeća državna cesta koja prolazi uz zadarsku zračnu luku zatvoriti kako više ne bi presijecala pistu. Promet će se odvajati na Tromilji i nastavljati novom spojnom cestom koja će zaobilaziti zadarski aerodrom. Cesta od Zemunika do Tromilje uništena je tijekom gradnje auto-ceste, no najavljeno je kako će uskoro početi radovi na njezinoj obnovi vrijedni 3,6 milijuna kuna.