ZADAR - Do kraja dana bit će dovršeno potapanje podmorskog ispusta sustava odvodnje dugačkog 2003 metra.

- Polaganjem podmorskog ispusta stvaraju se preduvjeti da prijeđemo na njega i napustimo postojeći na Kolovarama. Već izgrađena crpna postaja Arbanasi 2 je opremljena prvim stupnjem pročišćavanja otpadnih voda, preko nje ćemo profunkcionrati na ovaj podmorski ispust u studenom ove godine. U tom momentu imat ćemo apsolutnu kontrolu nad sva tri podmorska ispusta, kazao je direktor Odvodnje Grgo Peronja napominjući kako ispust na Kolovarama od fekalnog postaje isključivo kišni ispust.

- Nema više mogućnosti da nam podbaci uzorak kvalitete mora. Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda koji treba biti gotov dogodine podignut će kvalitetu pročišćavanja još za dva stupnja. U odnosu na situaciju kakva je bila prije desetak godina, ovo je neusporedivo. Mi smo imali 30 kubika fekalnih voda dnevno koje su bez ikakvog pročišćavanja ispuštane u more, istaknuo je Peronja napominjući kako će 93 posto otpadnih voda biti pročišćeno.

- To je procijenjeni postotak prikupljenih otpadnih voda Grada Zadra, i u to smo uvrstili i crpljenje septičkih jama. Ostalo je 7 posto voda koje nisu obuhvaćene ni jednim sustavom. Riječ je ili o izoliranim jedinicama za koje se zna kad će dobiti kolektor, ili o jamama koje se rijetko crpe. No, ovaj je postotak na razini najrazvijenijih gradova u Europi, Americi i Japanu. Malo tko pročišćava 100 posto otpadnih voda, pojasnio je Peronja.

Podmorski ispust dio je Jadranskog projekta i vrijedan je 29 milijuna kuna. U sklopu projekta je i postavljanje 70 milijuna kuna vrijednog pročišćavača otpadnih voda koji bi u probni rad trebao biti pušten u studenom sljedeće godine. Prema procjeni Grge Peronje, dovršetak projekta rješava odvodnju grada do kraja stoljeća, budući da može "podnijeti" preko 200.000 stanovnika.

Projekt je kapitalna investicija Grada Zadra i provodi se u suradnji sa Svjetskom bankom, Vladom Republike Hrvatske te Hrvatskim vodama. Potapanje podmorskog ispusta zajedno s Peronjom obišli su i gradonačelnik Zadra Živko Kolega i direktor Jadranskog projekta Dinko Polić.