ZADAR - U Zadarskoj županiji još ne znaju koliko će neriješenih predmeta za izdavanje lokacijskih i građevinskih dozvola preuzeti od Ureda državne uprave s čijom će se pročelnicom Dragom Petričić župan Ivo Grbić sastati sljedećeg tjedana.

Prema Zakonu o građenju, koji je 1.listopada stupio na snagu, Županija će početkom 2008. godine oformiti samostalan odjel za izdavanje dozvola, a Zavod za prostorno planiranje postat će samostalna ustanova kojoj che osnivač biti Zadarska županija. Novi će županijski odjel preuzeti i ispostave Državnog ureda u Benkovcu, Biogradu i Pagu, a bude li potrebno osnovat će se nove, što želi Nin, i još neke općine, istaknuo je župan Grbić.

No, najveći problem ostaje onaj kadrovski, jer, prema riječima dožupana Stipe Zrilića, zakonskim je izmjenama propisano kako dozvole mogu izdavati pravnici, arhitekti i građevinski inženjeri.

Dva posljednja zanimanja najtraženija su na tržištu, a među postojećim državnim zaposlenicima takvih je i iznimno mali broj.

Grad Zadar, koji bi trebao preuzeti tisuću od 10 tisuća neriješenih zahtjeva za izdavanjem dozvole, koliko ih čeka u Uredu državne uprave, još nije započeo s pripremama u formiranju novog odjela. Gradonačelnik Živko Kolega je najavio zapošljavanje 5 do 7 službenika koji će izdavati dozvole, odnosno uvjete građenja za objekte do 400 metara četvornih.