ZAGREB - Predsjednik Sabora Vladimir Šeks zadužio je predsjednike parlamentarnih klubova da formiraju međustranačku radnu skupinu koja će izraditi prijedlog akta kojim će Sabor "osuditi nepravednu i besramnu presudu Haškog tribunala vukovarskoj trojki" te time zaključio jučerašnju petosatnu raspravu o prijedlozima klubova HSS-a i HSLS-a te HSP-a o daljnjem odnosu Hrvatske prema Haškom sudu.

- Vlada će i dalje surađivati s Haškim sudom jer ga se samo tako i može kritizirati, rekao je premijer Ivo Sanader tijekom saborske rasprave o haškoj presudi "vukovarskoj trojci". Najavio je jaču diplomatsku borbu za istinu o Vukovaru i Ovčari u Europskom parlamentu i Ujedinjenim narodima.

Najjače oporbene stranke poduprle su suradnju s Haagom ističući da treba uložiti daljnje napore u širenje istine. Pravaši su i dalje za prekid suradnje.

Sanader očekuje da o "sramotnoj presudi protiv Mrkšića, Šljivančanina i Radića" 15. listopada raspravlja Opća skupština UN-a. U ime Vlade govorit će na toj skupštini i reći da je presuda sramotna. Također očekuje da će o haškoj presudi 11. prosinca biti govora i na Vijeću sigurnosti UN-a.

Prvostupanjska presuda protiv "vukovarske trojke" ne može ostati, ističe Sanader, te stoga očekuje kako će haško tužiteljstvo za mjesec dana, vjeruje i ranije, uložiti žalbu te poništiti presudu i osigurati primjerenu kaznu.

- Postavljam pitanje, koliko su Mrkšić, Šljivančanin i Radić trebali ubiti ljudi da bi dobili presudu koju zaslužuju, rekao je Sanader.