ZADAR - Istražnom sucu Županijskog suda u Zadru privedeni su Nikola Draksin (43) i Ilija Ivanišević (25) iz Srbije osomnjičeni za šverc automobila preko hrvatskog teritorija.

Draksin i Ivanišević se terete za krivotvorenje isprava, prijevaru i utaju na način da su prije tjedan dana s krivotvorenim ispravam iznajmili dva automobila marke Audi A3 u njemačkim rent-a-car agencijama nakon čega su se s njima uputili prema Hrvatskoj.
 Nikola Draksin s područja Vršca je osumnjičen da je 1.listopada u Franfurtu, lažno se predstavljajući i koristeći krivotvorenu hrvatsku putovnicu, sklopio ugovor o najmu sivog Audija A3 njemačkih registracija. Draksin je potom krivotvorio ugovor o najmu i unio svoje prave podatke, a istu stvar napravio je i Ilija Ivanišević 29. rujna, samo s crnim s Audijem A3 u Munchenu.

Njih dvojica su se nakon toga s automobilima uputili u Italiju, te potom s brodom iz Ancone prema Zadru, da bi 3.listopada oko 7 sati pristupili na zadarski granični prijelaz gdje su ih policijski službenici uhitili zbog sumnje na spomenuta kaznena djela.

Oni su prijavljeni zbog toga da su, kako bi stekli znatnu imovinsku korist, pribavili krivotvorenu putovnicu te s njom zaključili ugovor o najmu s dva vozila čija je pojedinačna vrijednost 170.000 kuna. Prijava je stigla i za krivotvorenje spomenutih ugovora te njihovo valjano korištenje da bi automobile uvezli preko teritorija RH.

Za Nikolu Draksina je utvrđena sumnja i da je početkom srpnja na području Monaca unajmio automobil marke BMW francuskih registracija i prevezao se s njime 8. srpnja preko teritorija RH. Krađu BMW-a je rent-a-car agencija prijavila je 8. srpnja, a u tijeku je potraga za automobilom.

Nakon saslušanja pred istražnim sucem obojici je određen pritvor u trajanju do 30 dana.