ZAGREB - Sjednica Hrvatskoga sabora nastavlja se raspravom o izboru sudaca Ustavnog suda. Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav jednoglasno je utvrdio listu od sedam kandidata i predložio ih Saboru za izbor pet sudaca Ustavnog suda koji bi na tu dužnost trebali stupiti krajem godine.

Nakon što je prošlog tjedna obavio razgovor sa svih 17 kandidata za tu dužnost, Odbor je listu suzio na sedam kandidata: Ivana Matiju, Zorana Pičuljana, Mirka Klinžića, Mirjanu Juričić, Antoniju Kovačić, Alda Radolovića i Marija Jelušića.

Nakon što su prošloga mjeseca obavili razgovore sa svih 17 kandidata, članovi Odbora jučer su najviše glasova dali Matiji (12), potom Pičuljanu (11), Klinžiću, Juričić, Kovačić i Radoloviću (po 10) te Jelušiću (8).

Osmorici sudaca Ustavnog suda početkom prosinca istječe osmogodišnji mandat - Smiljku Sokolu, Marijanu Hranjskom, Ivanu Mrkonjiću, Vici Vukojeviću, Petru Klariću, Emiliji Rajić, Ivanu Matiji i Jasni Omejec.

Sabor je u srpnju izabrao tri suca - Snježanu Bagić, Marka Babića i Jasnu Omejec kojoj je to drugi mandat - tako da je preostalo izabrati još pet sudaca Ustavnog suda.

O predloženoj listi kandidata raspravljaju saborski klubovi.

Sabor će raspraviti i Izvješće o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih ustanova za 2006. Zastupnici će također glasovati o dosada raspravljenim točkama dnevnog reda.