LONDON - Glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte izjavila je danas, u intervjuu za britanski BBC, da računa na pritisak Europske unije na Srbiju u pogledu uhićenja optuženih za ratne zločine, ali nije željela nagovijestiti kako će ocijeniti suradnju Beograda s Haškim sudom.
 
"Moraju izvršiti pritisak. I za Srbiju i za BiH ključan je politički pritisak. Obje zemlje žele postati kandidati za ulazak u EU. To im ne smije biti dozvoljeno sve dok ne izruče Karadžića i Mladića i ostale optužene za ratne zločine. Potreban nam je politički pritisak jer oni jedino to čuju", rekla je Del Ponte.Glavna tužiteljica Haškog suda bi trebala objaviti izvještaj o suradnji Beograda s tim sudom sljedećeg ponedjeljka, kada će se u Luksemburgu sastati s ministrima vansjkih poslova zemalja EU-e i s europskim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom.

Od te ocjene zavisi hoće li Srbija u slijedećim mjesecima sa EU-om potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a Del Ponte nije precizirala hoće li od EU tražiti da već sada s Beogradom ne potpisuje sporazum ili će u nekoj kasnijoj fazi Srbiji uskratiti status kandidata, ukoliko se u međuvremenu preostali optuženi ne nađu u Haagu.

Ona je, istovremeno, uvjerena da se trojica od preostale četvorice haških bjegunaca nalaze u Srbiji. "Imamo dosta informacija i potvrđeno je da se u Srbiji nalazi ne samo Mladić, nego i Hadžić i Župljanin. Mislim da bi ih državne vlasti mogle uhititi ukoliko bi napravile sve što je u njihovoj moći", rekla je ona.Kako je dodala, za Karadžića se ne zna točno gdje je, ali se zna da je u regiji. "Ne znamo je li u Republici Srpskoj, Crnoj Gori ili Srbiji. Oko njega nam je potrebna pomoć međunarodnih snaga koje su i dalje u BiH", kazala je tužiteljica, koja s te dužnosti odlazi u prosincu.