MURTER - Obitelji stradalih vatrogasaca i dalje ne prihvaćaju rezultate preliminarne istrage po kojima je eruptivni požar uzrok kornatske tragedije. Tri obitelji angažirale su odvjetnika i traže rekonstrukciju događaja na licu mjesta, a taj zahtjev podržava i Branka Ševerdija, majka poginulog Vodičanina, prenosi tportal.

'Naša djeca nisu ni mogla na onako grozan način stradati po teoriji koja nam se uporno pokušava servirati. Konfiguracija terena i vegetacija na kornatskom brdu nisu mogli dovesti do nekakvog eruptivnog požara', ocijenila je gospođa Ševedrija.
Prema njenom mišljenju od prvog trenutka tragedija je bila obavijena velom tajne. Tu tvrdnju argumentira činjenicom da je vojska te večeri zatvorila sve prilaze mjestu stradavanja. Istražni sudac, koji se na Korantu pojavio odmah u četvrtak, obavio je očevid tek sutradan oko podneva. I njemu je pristup bio zabranjen, sve dok vojska ne očisti teren i sakrije se pravi uzrok pogibije, smatra Branka Ševerdija.

Karlova majka je ogorčena što se u prvi plan stavlja raspodjela prikupljene pomoći obiteljima, što se mrtva tijela vatrogasac licitiraju novcem. Smetaju joj i svi koncerti i akcije, s kojih se samo govori o skupljenom novcu, a istina o stradavanju se potiskuje.

Branka Ševerdija premijeru Ivi Sanaderu i ostalim osobama u lancu odgovornosti nudi sav novac iz Zaklade koji namjeravaju uplatiti na račun moje obitelji, i uz to još sve svoje plaće u idućih deset godina, a za njihove ostavke i istinu o Kornatu.

'Zastrašujuće je da nakon idiotskog istupa Đure Poldrugača - ravnatelja Državne uprave za spašavanje, koji je vatrogasnu sezonu proglasio uspješnom - nitko iz državnog vrha ili hrvatske Vlade nitko nije zatražio njegovu ostavku ili smijenio', ogorčena je Karlova majka.

Ističe kako joj je neshvatljivo da se na sastanku svih zapovjednika Vatrogasne zajednice nitko nije usprotivio imenovanju Poldrugača u Upravni odbor Zaklade Kornat.