ZAGREB -  Kao i na svojim stranačkim skupovima, HDZ-ovi zastupnici danas su u Saboru optuživali SDP-ovce da najavama o dekriminalizaciji lakih droga žele legalizirati drogiranje i time povećati ionako velik broj ovisnika u Hrvatskoj, prenosi portal dnevnik.hr. 

U raspravi o Izvješću o provedbi Nacionalne strategije suzbijanja droga u 2006., HDZ-ovci su optužili čelnika SDP-a Zorana Milanovića da svojim priznanjem kako je probao marihuanu propagira pušenje te droge.- Vaši prvi ljudi puše pa kako ćete raditi na tome da ne puši hrvatska mladost, poručila je SDP-ovcima Zdenka Babić Petričević (HDZ), a s njom se složila i njezina stranačka kolegica Karmela Caparin.

I državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Ante Zvonimir Golem ocijenio je kako nije dobro slati poruke da lake droge nisu stvarni, već nametnuti problem, ustvrdivši kako ne postoje lake i teške droge, samo ovisnost.

Ingrid Antičević Marinović (SDP) kazala je da je takvo vrijeđanje predsjednika SDP-a nedopustivo, poručivši HDZ-ovcima kako su ih na uvrede vjerojatno navele negativni podaci iz izvješća o rastu broja ovisnika i sve manjoj zapljeni droge.

Ponovila je stav SDP-a da ne želi legalizaciju, već dekriminalizaciju lakih droga, odnosno da se posjedovanje lakih droga sankcionira prekršajno, a ne kazneno, budući da, napomenula je, državna represija obuhvaća uglavnom mlade koji puše lake droge, a ne dilere.Tome u prilog iznijela je podatke da čak 78 posto procesuiranih za kazneno djelo zlouporabe droge čine oni koji su posjedovali lake droge, "iz čega se vidi da se bavimo djecom žrtvama".

- Govori se o sitnim dilerima, dok narko bossovi prolaze kao ugledni građani i sponzori, rekla je Antičević-Marinović.IDS-ovac Damir Kajin usprotivio se dekriminalizaciji lakih droga, istaknuvši da nema lakih droga, da je "sve ovisnost".
Zauzeo se da posjedovanje lakih droga ostane kazneno djelo, ali da suci u takvim predmetima određuju blaže kazne "da ne unište mlade ljude", te da se mladi koji nekoliko godina ne ponove to kazneno djelo brišu iz policijskih i sudskih evidencija.

Kao i Kajin, za testiranje na droge u srednjim školama i na fakultetima zauzela se Ruža Tomašić (HSP), naglasivši da je prevencija i rano otkrivanje ovisnosti najvažnije, dok liječenje dolazi na zadnje mjesto.

- Samo u Splitu ove je godine umrlo 15 ovisnika, a kod većine roditelji nisu ni znali da im se djeca drogiraju, upozorila je.Ljubica Lalić (HSS) ukazala je na važnost terapijskih zajednica, kako ovisnici više ne bi morali odlaziti u komune izvan Hrvatske, prozivajući ministra zdravstva Nevena Ljubičića da je, suprotno mišljenju struke da je takva komuna potrebna, samovoljno prenamijenio objekt predviđen za tu svrhu.

U Izvješću o provedbi Nacionalne strategije suzbijanja droga među ostalim stoji da se lani bilježi veći broj ovisnika koji se liječe, ali i više vrsta droga na ulici.Lani je od ovisnosti o drogama liječeno 7427 osoba, 11 posto više nego 2005., a oko 2000 osoba liječilo se prvi put, dok je lani od droge umrlo 15 posto manje ovisnika nego godinu ranije.