ZADAR - Hrvatski ratni zrakoplovi MIG 21 danas prvi put borbeno djeluju u sklopu NATO vježbe "Noble Midas '07". Dva MIG-a uzletjet će iz zrakoplovne baze Zemunik prema zamišljenoj zoni Sjever gdje će s dva turska zrakoplova u sklopu NATO snaga sudjelovati u borbenoj operaciji protiv tipa sastavljenog od dva, također turska zrakoplova F16.

Naravno, kada dođu u liniju u kojoj bi mogli pucati neće se ispustiti rakete, već će to biti znak uništenja, pojasnio je brigadir Dražen Šćuri, voditelj tima Hrvatskog zrakoplovstva u provedbi NATO vježbe.

Danas su u zrakoplovnu bazu Zemunik pozvani novinari kojima je pojašnjeno što će Hrvatsko zrakoplovstvo s najstarijim primjercima vojnih zrakoplova raditi u toj vježbi. Tom je prilikom, uočeno je kako na karti vježbe NATO još uvijek barata s teritorijalnim pojmom Jugoslavije. Predstavnik NATO-a Joe Overstreet pojasnio je kako je karta izrađena u NATO-voj bazi u Italiji.

Hrvatski borbeni zrakoplovi su pripremnom dijelu vježbe sudjelovali u izazivanju incidenata, odnosno ometanju NATO ovih zrakoplova. Prema ocjeni brigadira Šćurija pripadnici Hrvatskog zrakoplovstva u ovoj su vježbi stekli su dragocjeno iskustvo usvajanjem principa navođenja od strane naših časnika za vezu, te su prvi put letjeli u formaciji od više zrakoplova.

Iako, još uvijek lete u "migušama", kako od milja naši piloti zovu najstarije primjerke MIG-a 21, u razgovoru s novinarima pohvalili su se usvojenim NATO standardima. Jedini standard Sjevernoatlantskog saveza kojeg hrvatski piloti još nisu usvojili su plaća i ostali materijalni uvjeti koje imaju njihovi kolege u sastavu NATO-a.