ZADAR -   Na inicijativu UN-a i njegovih partnera, među kojima je i Međunarodni olimpijski odbor, započela je kampanja "Sadimo planetu - kampanja za milijardu stabala"  a to je ujedno i prva svjetska inicijativa sadnje stabala o kojoj je odluka donesena u Nairobiju tijekom 12. konferencije strana o konvenciji promjene klime.

Stavljena pod pokroviteljstvo profesora Wangari Maathai, dobitnika Nobelove nagrade za mir 2004. godine i člana Međunarodne fondacije za olimpijsko primirje kao i Njegovog Presvijetlog Visočanstva Princa Alberta II od Monaka, člana MOO-a, kampanja nastoji senzibilizirati javnost o međuovisnosti čovječanstva i ekosistema planete, vezama između sadnje stabala i smanjenja klimatskih promjena, obnavljanju biološke raznolikosti, kvaliteti zraka i tla kao i osiguranju prehrane.

- Na poticaj MOO-a i HOO-a u Zadarskoj županiji u ovaj projekt uključit će se Športska zajednica, njene članice i športaši stvaranjem uvjeta za sadnju cca 60 000 stabala na području Zadarske županije.
Ova zajednica i njeni športaši koji su učlanjeni u više od 400 sportskih udruga na području Zadarske županije, svjesni ekološke, klimatske, gospodarske, edukativne važnosti voljni su sudjelovati u ovom projektu i u zajedništvu otkriti njegovu unutrašnju snagu i ljepotu, kazao je predsjednik športske zajednice Zadrske županije Zdenko Matešić.